Sárlavina Kaliforniában: nőtt az áldozatok száma


Több száz mentő továbbra is kutat a dél-kaliforniai áradás és földcsuszamlások esetleges túlélői és áldozatai után.

 

Közben már 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, és további 17 embert eltűntként tartanak nyilván. Tucatnyi sérültet ápolnak a Santa Barbara-i kórházban, közülük négynek az állapota válságos. Félezer mentő megfeszített munkával szerdáig az elöntött területeknek mintegy 75 százalékát tudta átkutatni, de saját bevallásuk szerint még nagyon sok munka van hátra, és a feladat számukra is nagyon veszélyes.

A Santa Barbara közvetlen szomszédságában lévő, 9000 lakosú Montecitót a decemberi tűzvész megkímélte, de éppen amiatt, hogy leégett a növényzet a térségben, a talajt könnyen tudta erodálni az eső. A település 400 lakóépülete romba dőlt vagy megrongálódott.

A környéken a lakott területek egy részére elrendelték a kötelező evakuálást, másokra csak az önkéntest. Több olyan ember is volt, aki a kötelező kilakoltatás ellenére sem volt hajlandó elhagyni az otthonát, az önkéntes evakuálás alá eső területeken azonban a lakosoknak csak a 10-15 százaléka volt hajlandó ideiglenesen elköltözni. Az AP amerikai hírügynökség szerint ennek részben az az oka, hogy Kaliforniában viszonylag sok a természeti katasztrófa, és a lakosok belefáradnak a sorozatos evakuálásokba.Forrás:

Forrás: MTI