Kötéllel a nyakában tiltakozott Szávay István🇷🇴😡🇭🇺


Szávay István jobbikos képviselő Bukarest budapesti nagykövetsége előtt kezében egy székely zászlóval, nyakában pedig kötéllel tiltakozott Románia miniszterelnökének kijelentése ellen, szolidaritását fejezve ki azok irányába, akik a székely autonómiáért küzdenek, és akiknek ezért Mihai Tudose kötelet ígért.

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének vezetője a magyar kormánytól, az Európai Uniótól és a román kormánypárt testvérpártjától, az MSZP-től is a lehető leghatározottabb fellépést várja el Mihai Tudose tegnapi kirohanása kapcsán.

„Ez az eset jól mutatja, hogy Románia a legsötétebb, legprimitívebb soviniszta uszítással készül Erdély elszakításának idén december elsején esedékes századik évfordulójára”

– mutatott rá a politikus. Az Alfahír beszámolója alapján emlékeztetett: a Jobbik korábban már többször felszólította a kormányt, hogy tegyen válaszlépéseket a várható bukaresti propagandával szemben, ám figyelmeztetésük süket fülekre talált.
Az ellenzéki honatya kifejtette: Tudose kijelentései jól illeszkednek az elmúlt időszak magyarellenes román politikájába, amelyet Tőkés László és Kelemen Hunor kitüntetésének visszavonása, a kétnyelvű táblák kihelyezésének akadályozása, a székely autonomista polgármesterek vegzálása, a magyar oktatás elleni támadások, illetve legutóbb a Kárpátia frontemberének kitiltása fémjelezte.
Hozzátette: a három erdélyi magyar pártnak az autonómiaküzdelem összehangolását célzó megállapodása után – amelyet pártja üdvözül – barbár versenyfutás kezdődött a román pártok és politikusok között, hogy ki tudja ezt minél hangosabban elítélni. Holott, amit a székely autonómia mozgalom követel, az nem más, mint, amit a románok vállaltak 1918 december elsején Gyulafehérváron, amikor “az együtt lakó népek teljes szabadságát” ígérték. Visszatérve erre a durva “versenyre”, Szávay István szerint azt maga a román miniszterelnök nyerte meg azzal a kijelentésével, hogy a székely zászló mellé azokat is ki kell akasztani, akik annak kitűzését fontosnak tartják.
Hozzátette: az Európai Unió az elmúlt években számos esetben fogalmazott meg “nagyon komoly, és valljuk be, sokszor jogos kritikákat” a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban.

“Az Európai Unió most sem hallgathat, határozottan fel kell lépniük ezzel a nyilatkozattal szemben. Egy uniós tagállam miniszterelnöke nem lehet olyan ember, aki halállal fenyegeti meg egy békés szabadságmozgalom aktivistáit, ezért a Jobbik azonnali lemondásra szólítja fel Mihai Tudosét”

– hangzott el a legnagyobb ellenzéki erő képviselőjének szájából.
Leszögezte azt is: a leghatározottabb fellépést várják a magyar kormánytól is a kétoldalú kapcsolatokban és a nemzetközi fórumokon egyaránt. “Ha a hollandiai magyar nagykövetet haza tudtuk hívni egy jóval kisebb súlyú ügyben, akkor most sem érhetjük be kevesebbel. Felszólítjuk Szijjártó Pétert, hogy haladéktalanul rendelje haza a bukaresti nagykövetet mindaddig, amíg a román politika a megfelelő konzekvenciákat le nem vonja.” – közölte Szávay István. A jobbikos képviselő szerint az MSZP-nek is lenne megszólalni valója ebben az ügyben, hiszen a román kormányfőt adó PSD a szocialisták testvérpártja.

“Bár ez a zászló most nem tud lengeni a szélben, és egyelőre én sem lógok még mellette, ezzel a két szimbólummal szeretném kifejezni szolidaritásunkat azokkal, akik azért küzdenek, hogy Erdély magyarjai egyenrangú állampolgárokként élhessenek, és akiket ezért most Románia miniszterelnöke halálosan megfenyegetett”

– utalt Szávay a nyakában lógó kötélre és a kezében tartott székely zászlóra.

Forrás:

Alfahir/KH