Románia a konkrét megoldásig napirenden tartja az oktatási kérdést


A konkrét megoldások azonosításáig Románia napirenden tartja a kétoldalú kapcsolatokban az ukrajnai oktatási törvény kérdését – jelentette ki Teodor Melescanu román külügyminiszter, miután az ukrajnai Csernyivciben találkozott Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia vezetőjével.

A bukaresti külügyminisztérium a találkozóról kiadott közleményében rámutat: a román fél tartós megoldást vár, amely tiszteletben tarja az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz minden szinten, ehhez pedig kész megosztani Kijevvel a kisebbségi oktatás terén felhalmozott tapasztalatát.

Melescanu a két tárcavezető közös sajtóértekezletén emlékeztette a kijevi vezetést, hogy a kétoldalú kapcsolatok legmagasabb szintjén vállalt kötelezettséget a kisebbségek anyanyelvű oktatásában előidézett problémák helyrehozására a Velencei Bizottság észrevételei alapján.

Az ukrán-román külügyminiszteri találkozón Liviu Pop román és Lilija Hrinevics ukrán oktatási tárcavezető is részt vett, akik megállapodtak arról, hogy kidolgoznak egy 2020-ig szóló tárcaközi együttműködési szerződést, amelybe beépítik az egymás országaiban élő kisebbségek anyanyelvű oktatására vonatkozó garanciákat.

A két román és két ukrán miniszter jelenlétében csütörtökön egy 1,3 millió euróból épült új román iskolát avattak fel Iordanesti faluban az ott élő kétszáz román ajkú gyermek számára.

Románia korábban számos csatornán kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Klaus Iohannis román államfő lemondta tavaly októberre tervezett ukrajnai látogatását a jogszabály elfogadása miatt, a román parlament pedig nyilatkozatban sürgette a törvény módosítását.

Az ukrajnai Csernyivci megyében a román oktatási tárca szerint 63 román tannyelvű iskola működik, ezek közül 3 gimnáziumban és 19 elemi iskolában ukrán tannyelvű osztályok is vannak. Kárpátalján további 12 önálló anyanyelvű iskolája van a román közösségnek. A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnában 400 ezer román él.

Forrás:

MTI