Darabra, dekára🇺🇦👀


Ezt is megértük: az egyik vezető ukrajnai szupermarketlánc egyedrabos kiszerelésben kezdett el tojást forgalmazni. Az erről készült felvételt a legnagyobb közösségi oldalon osztotta meg egy felhasználó. A szerző felháborodott hangvételű posztjában azt írta, hogy egy olyan országban, ahol darabra árusítják a tojást – ez egyébként korábban is előfordult ennél az üzletláncnál, csak épp egydarabos kiszerelés nem létezett – és a kilónkénti ár helyet grammokban tüntetik fel az árakat a hús és a sajtpultban, ott már régen megérett egy kormányváltás. Ezzel a hozzászólók jelentős többsége is egyetértett, sőt sokak szerint, ha ez így folytatódik, akkor az is előfordulhat, hogy a kenyeret szeletekben árusítják majd.

Nem zárható ki, hogy manipulált fotóról van szó, de a tendencia, amire rávilágít az valóban létezik. Nem fotómontázs, amikor a kisnyugdíjas a szokásos tízdarabos kiszerelés helyett, csak 3-4 darab tojást vásárol. Milyen sokkoló hatású lenne, ha 250-300 hrivnya lenne feltüntetve a hús és sajtokra a 100 grammonkénti 25-30 hrivnya helyett. A gyártók is felfigyeltek arra, hogy szegényednek az emberek, egyre kisebb mennyiségben vásárolnak, így folyamatosan csökkentik a kiszereléseket. Ugyanakkor ezzel nem lesz olcsóbb az adott termék, sőt ellenkezőleg a csomagolás miatt a vásárló jár rosszul. De mit tehet másat a vékony pénztárcájú, minthogy

egy kiló rizs, helyet félkilósat, 1 liter olaj helyett 750 milliliterest, 20 deka vaj helyett csak 10 dekát vásárol, ami inkább csak vaj utánzat, ugyanis az olcsó termékek ráadásul még gyengébb minőségűek is.

A pénztárnál a blokk nem hazudik, gyakorlatilag hónapról hónapra nő a végösszeg a számla alján, miközben a kosár tartalma folyamatosan apad. Statisztikai adatok szerint 2017-ben az ukrán árszint megközelítette, sőt bizonyos élelmiszereknél meg is haladta az Európai Unió fejlett tagországinak színvonalát. Az alapvető élelmiszerek közül abszolút rekorder a szalonna, az ukrán konyha egyik fő alapanyagának ára egy év alatt majd 70 százalékot emelkedett. Az elmúlt három évben – vagyis a 2014-es Majdan-téri forradalom óta – tízszeresére nőtt a szalonna ára. Tavaly 50 százalékkal emelkedett a sertéshús, 30 százalékkal a marhahús és 35 százalékkal a baromfihús ára. A zöldségek közül a cékla 58 százalékkal, a sárgarépa 57 százalékkal nőtt. A tejtermékek átlagosan 25-30 százalékkal drágultak. Holott ezeknek a jelentős többségét Ukrajnában termelik és állítják elő. A déli gyümölcsök ára már meghaladta az európai árakat, a narancs például Ukrajnában 46 százalékkal drágább, mint a szomszédos Lengyelországban, holott a lengyelek az ukrán fizetések többszörösét keresik. A téli slágergyümölcs a mandarin 15 százalékkal kerül többe, mint az unióban. A tojás ára is folyamatosan kúszik felfelé, 2014-ben 0,99-be, 2016-ben 1,85-be, tavaly pedig már 2,70-be került egy tojás.

A foglalkoztatottak 60 százaléka minimálbérből, vagyis 3200 hrivnyából igyekszik túlélni, sok családban tehát nagyon bölcsen, okosan kell beosztani a pénzt ahhoz, hogy kitartson a következő fizetésig.

Nem beszélve a 1200 hrivnya körüli minimálnyugdíjról, ami gyakorlatilag semmire sem elég, amikor téli időszakban, több ezer hrivnyás gázszámlát hoz a postás. Ezek alapján teljesen indokolt a darabonkénti és a grammonkénti kiszerelés. A szakértők szerint az árak a piaci verseny lanyhulása miatt emelkednek. Összességében viszont minden a hrivnya devalvációjára vezethető vissza, állítják, s további drágulást jósolnak. Sok minden ködös ebben az országban, kivéve az inflációt, ami az év első heteiben sem fékeződött le. A minimálnyugdíj múlt év végi, és a minimálbér ez év eleji emelése újabb lökést adott inflációnak, mivel ezekre nincs fedezet az államkincstárban. Ezt támasztja alá a hrivnya megállíthatatlannak tűnő gyengülése a dollárhoz és az euróhoz képest.

Petro Porosenko ukrán államfő választási ígérete az új életről megvalósult, tényleg másképp élünk, mint 4-5 éve, csak épp nem jobban, ellenkezőleg rosszabbul, sokan egyik napról a másikra élnek, arra kényszerülnek,  hogy darabra, dekára vásárolják az élelmiszert.

Bálint Sándor

Dosszié

Content filed under the Dosszié category.