Nincs esély a békefenntartókra


Aligha lesz egyhamar egyetértés a békefenntartó csapatok donbászi jelenlétével kapcsolatban.

Ezt Kirill Molcsanov politológus mondta. Véleménye szerint a nézetkülönbségek miatt a kérdés megvitatása el sem jut az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. Érvelése alapján az Európai Unióban érdekeltek lennének a békefenntartók mihamarabbi bevetésében, mert ez viszonylagos stabilizációt hozhatna a térségben és erre való tekintettel még az orosz szankciókat is enyhíteni lehetne, ami gazdaságilag mindenképp érdeke az EU-nak.

Csakhogy Moszkva és Washington másként látja az egészet, márpedig a kelet-ukrajnai helyzet rendezése ma bizony rajtuk múlik.

A márciusi oroszországi választásokig az Egyesült Államoknak nem érdeke a donbászi nyugalom megteremtése, utána viszont a Kremlnek nem lesz az, mert ütőkártyaként tudja kezelni a donbászi szituációt.

Ami pedig végleg ellehetetleníti a békefenntartók bevonását, az az, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, a kérdést illetően Kijevnek a donyecki és a luganszki felkelők vezetőivel kell tárgyalásokat folytatniuk, mint a konfliktus közvetlen részeseivel. Csakhogy a hivatalos Kijev terroristaként tekint rájuk és semmilyen konzultációra nem hajlandó velük.