Védőoltás vagy büntetés


Ukrajnában egyre csak nő a kanyarós megbetegedések száma. Míg tavaly egész évben 3382, idén két hét alatt 1285 esetet észleltek országszerte. A fertőzöttek közül 856 kiskorú, továbbá már hat halálos áldozata van a kórnak. Több városban kitiltották az oktatási intézményekből azokat a gyerekeket, akiknek nincs meg a védőoltásuk, másutt meghosszabbították a téli szünidőt arra számítva, hogy a szülők pótolják az elmaradt oltásokat. Ám az ilyen szülők egy része diszkriminatívnak ítéli a kitiltást és úgy véli, ezzel megsértik gyermeke oktatáshoz való alkotmányos jogát.

A TCN tévécsatornának nyilatkozó Andrij Turij ügyvéd szerint az oktatási intézményekben törvényszerűen járnak el, amikor igazolást kérnek a gyermek oltottságáról:

„A járványfelügyeletet célzó idevágó törvények értelmében egy kialakulóban lévő járvány veszélyének fennállásakor kötelezővé tehető a vakcinálás. S ezen jogszabályok azt is lehetővé teszik, hogy a fertőzötteket, a vírushordozókat, a velük érintkezésbe lépett embereket, valamint azokat, akik nem hajlandóak alávetni magukat a védőoltásnak, kitiltsák a közösségi helyekről.”

Ivan Liberman jogász szerint viszont a tiltás sérti a gyerek alkotmányos jogát. „Az oltottsági igazolással nem rendelkező kiskorút azért törvénytelen kitiltani az iskolából, óvodából, mivel hivatalosan egyelőre nincs járvány. Vagyis törvényi alapja sincs a kitiltásnak”, véli. A szülő akár bíróságra is adhatja az oktatási intézményt, akit bírósági úton felelősségre vonhatnak. Az igazolás felmutatása ezenkívül sérti a személyiségi jogokat is.

Ugyanakkor az iskola is perelheti azon szülőket, akik nem védik meg gyermeküket a veszélyes betegségektől, s ezzel a Családjogi törvénykönyv 150. cikkelye értelmében kockáztatják egészségüket, életüket. A gyermekvédelmi törvény szerint a szülő köteles vállalni a felelősséget gyermeke egészségéért, s amennyiben sérül ezen joga, adminisztratív úton felelősségre vonható.

A kanyaró kapcsán a napokban az is kiderült, sokan hamis igazolásokkal íratták be gyermekeiket az oktatási intézményekbe.

Forrás:

KárpátHír/Zak-kor.net