Kárpátalján nincs kanyaró elleni vakcina


A megye nem kap vakcinát az egészségügyi minisztériumtól. Emiatt a megye vezetése Magyarországtól kért segítséget.

A técsői járásban az elmúlt két hétben ugrásszerűen megugrott a kanyarós betegek száma, emiatt két hét tanítási szünetet rendeltek el az oktatási intézményekben. Január 19-i adatok szerint 331 fertőzött van a megyében, 78 százalékuk 17 év alatti gyerek. A megbetegedések hátterében az áll, hogy az érintettek nem kapták meg a kötelező védőoltásokat. Hasonló helyzetben van az Ungvári és a Huszti Járás is, kommentálta Hennagyij Moszkal kormányzó, aki elmondta, hogy a kialakult helyzet ellenére továbbra sem érkezik oltóanyag a fővárosból. „A szaktárca nem reagál sorozatos megkeresésünkre, még csak válaszra sem méltatnak bennünket. Ezért amikor azt látom a tévében, hogy a minisztérium felelős beosztású munkatársai azt nyilatkozzák, hogy minden régió el van látva védőoltásokkal, felelősségem teljében kijelenthetem, ez hazugság!”, írja Moszkal.

„Két hete nincs oltóanyag a határ menti megyében, ezért ha ne adj Isten halálos kimenetelű baj történik, azért a felelősség a minisztériumot terheli majd”,

jelentette ki.

Ukrajnában az év eleje óta 1 285 esetet regisztráltak, eddig 8 halálos áldozata van a kórnak. A legtöbb beteget Ivano-Frankivszk, Csernyihiv, Kárpátaljam Odessza és Kijev megyében jegyzik.

Forrás:

KárpátHír/Zak-kor.net