Csalóka az EU-s kereskedelmi mérleg

Az Európai Unióval megkötött szabadkereskedelmi egyezmény nem kompenzálja az elvesztett orosz és FÁK-piacokat, véli Viktor Szkarsevszkij gazdasági elemző.

A közgazdász arra reagált, hogy Ivanna Klimpus-Cincadze európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy közel harmadával nőtt az EU-ba irányuló ukrán export. A szakértő ezt kommentálva elmondta, hogy 2013-ban megközelítette a 13 milliárd dollárt az Oroszországgal folytatott kereskedelem összértéke, ám mára ez a piac, a FÁK-országok többségével együtt, gyakorlatilag elveszett, s azt képtelenség pótolni az EU-s mérleggel.

Szkarsevszkij hozzátette, amíg az orosz piacra Ukrajna kész termékeket szállított, addig az EU-ba 70-75 százalékban csak nyersanyagot tud eladni.

A közgazdász különösen rossz tendenciákat jósolt 2018-ra. Arra hívta fel a figyelmet, hogy folytatódhat az EU-val folytatott kereskedelemi mérleg negatív szaldója, ami a hrivnya további devalvációjához vezet majd, ezért állandó áremelkedésekre kell berendezkednünk.

Klimpus-Cincadze azzal hencegett, hogy 30 százalékkal nőtt az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi mérleg, 2017 tizenegy hónapja során 15,9 milliárd eurót tett ki, ami 3,7 milliárddal több 2016-hoz mérten.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<