Folytatódik az államfőválasztás 2. fordulója Csehországban

Folytatódik az államfőválasztás második, döntő fordulója Csehországban. Szombaton, a hagyományosan kétnapos voksolás második napján, a választási helyiségek reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva.

A két jelölt – Milos Zeman jelenlegi államfő és Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt vezetője – közül az szerez elnöki mandátumot, aki megkapja a leadott szavazatok egyszerű többségét. Általános vélemény, hogy a két jelölt győzelmi esélyei nagyjából egyenlőek és szoros eredményre van kilátás.

A cseh statisztikai hivatal a voksolás végeredményét a késő délutáni órákra ígéri. Az első napon, pénteken, a választási részvétel átlagban 50-55 százalék körül mozgott, ami mintegy 10 százalékkal magasabb, mint az öt évvel ezelőtti második körben.

A szombati prágai sajtó szerint várható, hogy mindkét napon 65 százalék körül alakul, ami valamivel magasabb lenne, mint a két hete megtartott első körben, amikor 62 százalékos volt a részvétel. A 2013-ban lezajlott első közvetlen államfőválasztás második körében 55 százalékos volt a részvétel. A voksolást eddig semmiféle incidens nem zavarta meg. Milos Zeman és Jirí Drahos is már péntek délután leadta szavazatát.

Forrás:
KH/MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<