A lakosság negyede éhezik Ukrajnában

Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú – számolt be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentésere hivatkozva az Origo.

A FAO legfrissebb jelentésében 16 országot vesz górcső alá, főként Afrikából és a Közel-Keletről, de az európai kontinensről Ukrajna is felkerült a listára. Ezen területek felén a lakosság több mint negyede komoly élelmezési problémákkal néz szembe nap mint nap. Az éhezéstől leginkább sújtott országokban a lakosság jelentős aránya van kitéve a veszélynek. Az alábbi országokban a legsúlyosabb a helyzet (az éhezők aránya a teljes lakosságon belül; éhezők száma):

Jemen (60% – 17 millió)
Dél-Szudán (40% – 4,8 millió)
Szíria (33% – 6,5 millió)
Libanon (33% – 1,9 millió)
Közép-Afrikai Köztársaság (30% – 1,1 millió)
Ukrajna (26% – 1,2 millió)
Afganisztán (25% – 7,6 millió)
Szomália (25% – 3,1 millió).

Ezek mellett az országok mellett, több más helyen is rossz a helyzet. Például a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ahol a súlyos élelmezési válság lehetősége körüli aggodalmaktól más országok égetőbb konfliktusai elterelték a figyelmet – a helyzet gyorsan romlik. Jelenleg, a nemzetközi besorolás szerint, a lakosság 11 százalékának helyzete válságos vagy annál rosszabb, és 7,7 millióan néznek szembe súlyos éhezéssel.

A jelentés szerint, Szudánban 3,8 millóan, Irakban 3,2 millióan és a Csád-tó térségében 2,9 millióan élnek válságos körülmények között. Ilyen helyetben 1,8 millióan vannak Burundiban és 1,3 millióan Haitiban.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!