Vécés szégyenfolt…


Mértéktelenül dől a magyar támogatás – nem mondom, hogy nincsenek rászorulva – Kárpátaljára, és ez egyre inkább kezd visszásan elsülni. Gondolok itt elsősorban arra, hogy egyesek visszaélnek a lehetőséggel, mások pedig olyannyira elkényelmesedtek, hogy önerőből már egy mezei guggolós vécét sem tudnak megépíteni, és ez csak a jéghegy csúcsa.

Aki ebből még nem találta volna ki, a mezőgecsei budifejlesztési projektről van szó. Félreértés ne essék, nem vonom kétségbe azt, hogy egy fontos – de tényleg: nem ironizálok – fejlesztés ez a település és a közösség számára. Mert valljuk meg őszintén, stadionokban, színházakban és még a parlamentben is van WC. Azonban, hogy erre magyar állami támogatást kértek és kaptak, az már kevésbé emészthető történet. Túlmegy minden józan határon… Ezzel akarva-akaratlanul nagyon mélyre süllyesztették a kárpátaljai magyar közösséget és a nemzetpolitikát. Még akkor is, ha jó szándék vezérelte őket…

Ahogy arról korábban írtunk, a fejlesztés – amit maga Mester András, Mezőgecse amúgy megbecsült és tiszteletre méltó polgármestere kürtölt világgá saját Facebook-oldalán – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett „A magyar kultúráért és oktatásért” elnevezésű keret terhére valósult meg. A BGA Zrt. honlapján közzétett pályázati eredményekből kiderül, hogy a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete a Mezőgecsei Rendezvényközpont fejlesztésére 500 000 forintot pályázott, végül 200 000 forintot ítéltek meg a projektre.

A bejegyzés szerint ebből az összegből egyébként nem sikerült volna megvalósítani a beruházást, a finanszírozásba magyarországi magánszemélyek is beszálltak, a kivitelezést pedig a közösség tagjai vállalták magukra.

Azt nem tudni, hogy a döntéshozók milyen szempontokat vettek figyelembe, amikor megítélték a támogatást, viszont a pályázati kiírás célkitűzése így hangzik:

„Az Ukrajnában élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által. A felhívás a magyarság összetartozása jegyében értékteremtő, konkrét szellemi és/vagy tárgyi eredményt felmutatni tudó programok megvalósítására szeretne ösztönözni, e célokat tükröző igényes, minőségi pályázatok támogatásával.”

Arra lennénk kíváncsiak, hogy a gecsei budi a szülőföldön való boldogulást, a Magyarországgal való kapcsolattartást netán a magyar nemzeti azonosságtudat megerősítését segíti-e elő? Ez megint ráerősít arra, amit amúgy is tudtunk: nem minden esetben azok a programok és szervezetek részesülnek finanszírozásban, amelyek valódi, értékteremtő programok megvalósítására pályáznak, hanem azok, amelyek jó kapcsolatokkal rendelkeznek. Így kell „szarból várat építeni”…

A helyes út pedig ott található a polgármester epés hozzászólásokhoz fűzött magyarázkodó kommentjében. Mester András leírja, hogy a településnek két igen népszerű fesztiválja is van. A Nemzetközi Böllérverseny és a Lekvárfőző Fesztivál évről-évre egyre több turistát vonz az alig ezer lelkes településre. A résztvevő csapatok egytől-egyik jövedelmet termelnek, ergo a szervezőknek – akik nevezési díjat is szednek az indulóktól – az elmúlt 11 évben érdekük lett volna, hogy az ide látogató vendégek megfelelő körülmények közt végezhessék el halaszthatatlan dolgukat. De ezt nem tartották fontosnak mostanáig, leginkább azért, mert saját zsebből kellett volna mindezt finanszírozni. Így gyakorlatilag ingyen volt, ami igencsak elszomorító a jövőre nézve. Ezzel a vécéfejlesztéssel valahol bizony az egész kárpátaljai magyar közösségre szégyent hoztak. Lejáratták a vidék magyarságát. Életképtelen egy közösség, ha már illemhelyet sem képes önerőből teremteni. Ez visszaélés az anyaországban élőkkel szemben is. Hiszen ott is volna helye a pénznek, nem vécére, mondjuk sokkal inkább kórházakra.

Szerencsére akadnak még reménykeltő kezdeményezések. Van, ahol elő tudják teremteni a forrásokat, és nem tartják minden alkalommal és mindenhol a markukat. Példát lehet venni az önerőből épült szürtei ravatalozóból vagy a nagydobronyi útjavításból.

A mezőgecsei botrányos eset szégyent hozott nemcsak a kárpátaljai magyarságra, hanem csúnya, koszos foltot hagyott a nemzetpolitika egészén is!

Bálint Sándor