Az ukrán külügyminiszter-helyettessel találkozott Ungváron Magyar Levente


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerda délelőtt Ungváron maratoni hosszúságú kétoldalú megbeszélést folytatott Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel. A találkozót mindkét fél pozitívan értékelte. Több témát is érintettek, ezek közül a legfontosabb a magyar kisebbséget sújtó ukrán oktatási törvény volt – számolt be az eseményről a KISZó.

Komoly előrelépést tettünk abba az irányba, hogy visszatereljük a magyar–ukrán kapcsolatokat megfelelő mederbe

– fogalmazott a zártkörű, háromórás megbeszélést követően Magyar Levente, hozzátéve, hogy ez a baráti együttműködés kerete.

Magyarország az elmúlt nehéz években támogatta Ukrajnát, összesen mintegy 100 millió dollárt folyósítottunk az országnak támogatásként a Majdan óta.

Ukrajnára baráti országként tekintünk, sikerében, erejében vagyunk érdekeltek, és abban, hogy Ukrajna maga mögött hagyja a nehézségek időszakát. Az elmúlt hónapokban komoly tehertételt jelentett a kapcsolatok építésében az oktatási törvény mindkét ország közvéleménye által ismert ügye. Azt gondolom, hogy a mai nap jelentős elmozdulást hozott ebben a tekintetben.

Hiszen az ukrán kormány úgy döntött, hogy egy hét múlva, február 14-én fogadja a magyar kisebbség vezetőit és megkezdik a konzultációt a tervezett oktatási reformmal kapcsolatban.

Az államtitkár kihangsúlyozta, arra vonatkozó vállalás is elhangzott, hogy

az ukrán kormány a jelenlegi oktatási rendszerben semmilyen változást nem eszközöl mindaddig, amíg az nincs egyeztetve a kisebbségek képviselőivel.

Ezt előremutató hozzáállásnak tartom, és nagy reményeket fűzök a következő hetek tárgyalásaihoz, hogy végleg magunk mögött tudjuk ezt a kérdést. Bízom abban, hogy Ukrajna és Magyarország tudja folytatni azt a zavartalan baráti építkezést, amit Ukrajna függetlenné válása óta folytatott a két ország. Ez a dolgok normális rendje – jelentette ki Magyar Levente.

Újságírói kérdésre válaszolva a parlamenti államtitkár kifejtette: aggasztó jelenségnek tartja a Kárpátalján megszaporodott magyarellenes provokációkat, hangsúlyozva, hogy ebben a kérdésben is, mint minden más ügyben, a magyar kormány a helyi magyar közösség véleményére támaszkodik, s ha tőle olyan jelzés érkezik, hogy veszélyben érzi magát, akkor a magyar kormány mindenkép lépéseket tesz a magyar kisebbség megvédése érdekében – írja az MTI.

Magyar Levente jelezte, ukrán tárgyalópartnerével áttekintették a kapcsolatok fejlesztését szolgáló projektek kérdéseit, köztük azt, hogy Magyarország szeretne két autópálya-kapcsolatot létesíteni Ukrajnával a következő években, szeretné fejleszteni a vasúti közlekedést új vonatjáratok beindításával, és szeretne új átkelőhelyeket létesíteni a határforgalom rugalmasabbá tétele érdekében.

“Arra a megállapításra jutottunk, hogy ezeknek a projekteknek a megvalósítását semmilyen módon nem szabad befolyásolniuk a kapcsolatainkban problémát okozó kérdéseknek, amelyek egyébként megoldódhatnak az elkövetkező hetekben”

– húzta alá.