Kinek a kezére játszik Gyurcsány…?


Akarva-akaratlanul is részesei lettünk a magyarországi országgyűlési választási kampánynak. Holott jobb lett volna kimaradni belőle.

Ám a rosszemlékű Gyurcsány Ferenc gondoskodott róla, hogy az „ukránoknak” csúfolt kárpátaljai magyarokról szóljanak a hírek. Pontosabban az ukrán nyugdíjasokról és az ukrán szavazókról, akiknek azért ad állampolgárságot a Fidesz-kormány, hogy ily módon szavazatokat vásároljanak maguknak. Az elmúlt időszakban ezzel van tele a magyarországi sajtó és az itteni magyar médiában is szép számmal találkozni ezt a témát taglaló írásokkal.

Hatalmas csúsztatásoktól, hamis állításoktól és rosszindulattól bűzlenek ezek a gyurcsányista lázítások.

Ami csak arra jó, hogy ismét ellentétet szítson az anyaországban élők és a külhoni magyarok között.

Ám az is igaz, sok olyan áttelepült van, aki már annyira „átszokott” odaátra, hogy ők is hajlamosak ezt a Gyurcsány-féle nótát fújni, s az újabb áttelepülőktől már sajnálják a javakat. Inkább maradjanak csak ott, ahol vannak, hangzik el sokuktól, mintha megfeledkeztek volna saját múltjukról. Ez mondjuk külön abszurd. Mindenesetre ebben a helyzetben az tűnik a legigazságosabbnak, ha azoknak járna csak a magyar nyugdíj, akik valóban feladtak itt mindent és áttelepültek, életvitelszerűen Magyarországon élnek, mert lássuk be, az nem egészen fair sem az ottani, sem pedig az itteni nyugdíjasokkal szemben, ha itt maradnak élni, de azt az ott kapott járandóságukból teszik…

Pikáns téma a szavazati jog is, amit a DK-sok szintén elvitatnak. Nekik persze az fáj, hogy ők semmit sem kapnak a külhoni voksokból, amire bőven rá is szolgáltak, hogy ez így legyen. Ugyanakkor mégiscsak vannak hátulütői a külhoni szavazási rendnek. És itt most nem is arra gondolok feltétlen, hogy igazságos, avagy sem partvonalon kívülről beleszólni a magyar belpolitikába. Más a gond ezzel. Az egymillió új magyar állampolgárból 300 ezren regisztráltak eddig, a kárpátaljaiak nyilván csak a töredékét képezik ennek a számnak. Ám ennek a külhoni szavazásnak a lebonyolítása igencsak furcsa, s megmosolyogtató.

Jogi vonatkozásban értelmezhetetlen, hogy bárki regisztrálhat bárki nevében, de ez még hagyján, mert hogy a levélszavazatokat senki nem felügyeli, azt akár tömegesen is megejthetik, nincsenek rá vonatkozó szigorú, világszerte elfogadott normák, mint amilyen például a szavazófülke magánya. Teljességgel abszurd, hogy aztán a kormánypárt határon túli stratégiai szövetségesei begyűjtik azokat és zsákokban viszik tovább, ez csalások tömkelegének a lehetőségét hordozza magában.

Most simán előfordulhat, hogy rég elhunytak nevében is leadhatók a voksok, merthogy a regisztráció legalább tíz évig érvényes. Szóval ennek a mechanizmusa semmilyen nemzetközi jogi normákat nem bírna ki, és ez így – pártszimpátiától függetlenül – nagyon nincs jól.

Sokak számára az is nagyon visszatetsző, ahogyan a külhoni magyarságot valóban példaértékűen támogató budapesti kormány egyenesen elvárja, s szajkózza, hogy a támogatást kötelező megköszönni, sőt, zsarolnak is, amikor a vezetőik azt mondják, ha nem a Fidesz nyer, nektek bizony vége, elbúcsúzhattok mindentől. Egyrészt ez így nem igaz, mert az ellenzéki oldalon is vannak a nemzet iránt maximálisan elkötelezettek, másrészt pedig ez a fajta retorika a baljós szovjet kommunista időket idézi, ami a zsaroláson, a megfélemlítésen alapult. Aminek a demokráciához semmi köze. És azoknak is igazuk van ebben a történetben, akik meg azt kérik számon, hogy a külhonban élő magyarok miért szavazhatnak összehasonlíthatatlanul könnyebben, mint azok, akik nem éppen jókedvükből kényszerültek Nyugatra menni a jobb bérek miatt. Méltányosabb volna, ha a Magyarország határain túl élő összes magyar ember egyforma játékszabályok alapján élhetne alkotmányos jogával.

Visszatérve a gyurcsányista piszkos módszerekhez. Nemrég hallottam egy elsőre egészen meghökkentőnek ható konspirációs elméletetről, de…

Arra hívták fel figyelmemet, hogy gondoljak csak bele, azzal, hogy Gyurcsány Ferenc már megint uszít a külhoniak ellen, ezzel direkt vagy sem, de a Fidesz kezére játszik, hiszen egy frontba tereli a határon túl élő magyarokat, akik a volt miniszterelnök megnyilvánulásai miatt most különösen úgy érezhetik, a Fideszre kell voksolniuk. Gyurcsány ezzel akarva-akaratlanul is, de Orbán Viktor kezére játszik.

Az ő szavazatgyűjtő kampányát segíti. Meredek, ugye? Még tovább is mehetünk, azzal, hogy Gyurcsány 2010 óta folyamatosan gáncsolja az ellenzéki baloldal összefogását, amivel szintén csak utódjának, azaz megintcsak Orbán Viktornak kedvez. Amikor azt feleltem erre, hogy az illető túl sok összeesküvéses filmet néz, csak annyival vágott vissza: emlékszem-e még arra, mit ígért a Fidesz és személyesen Orbán Viktor 2010-ben? Azt, hogy elszámoltatja Gyurcsány Ferencet és egy jól megérdemelt helyre küldi… A kormányváltás után már eltelt nyolc év, a Fidesz igazából nemcsak a „főkolompost”, de szinte senki mást sem számoltatott el, mindenki köszöni szépen, jól el van. Sőt, egymást erősítik! Hirtelen nem tudtam mit felelni…

Nemes István

Dosszié

Content filed under the Dosszié category.