Ukrajna–NATO: Magyarország vétózott


Magyarország valóban élt vétójogával, s megakadályozta, hogy sor kerülhessen a jövő hétre tervezett Ukrajna–NATO munkabizottsági ülésre.

A hírt több ukrán portál is közölte. Eszerint eredetileg úgy volt, hogy a február 14–15-én esedékes NATO-ülésen, ahol a tagszervezetek védelmi miniszterei vesznek részt, sort került volna Ukrajna és a NATO-miniszterek munkabizottsági értekezletére is. Ám Magyarország élt vétójogával, így arra nem kerül sor, ezt megerősítette az észak-atlanti tanács sajtóközpontja is.

Kijevben még nem döntötték el, miként reagáljanak.

Azt sem tudni, hogy ezek után elutazik-e a fórum helyszínére Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter. Lehet, hogy mégis ott lesz, s legalább nem hivatalos, kétoldalú megbeszéléseket folytat kollégáival.

A GolosUA cikke emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az új ukrán oktatási törvény elfogadásakor jelezte, országa blokkolni fogja Kijev eurointegrációs törekvéseit mindaddig, amíg nem törlik el a jogszabály kisebbségekre nézve hátrányos nyelvi passzusait.

A portál azt is tudatja, hogy a budapesti diplomácia javasolta, hogy az EBESZ küldjön megfigyelői csoportokat Kárpátaljára, mert aggasztó az elmúlt időszakban történt magyarellenes provokációk megszaporodása.