Telepítenek-e katonaságot Beregszászba vagy sem?


Mint arról beszámoltunk a tegnap, február 9-én a Beregszászi Városi Tanács fontos kérdésekről tárgyalt. A napirendi pontok között szerepelt az egykor katonai használatban lévő, majd városi tulajdonba került objektumok visszaszolgáltatása. A legújabb fejleményekről Babják Zoltán, Beregszász polgármestere számolt be közösségi oldalán.

A városi tanács mai plenáris ülésén a napirenden szereplő kérdések megvitatása előtt a megjelentek meghallgatták Olekszandr Pavljuk, a nyugati operatív katonai parancsnokság parancsnokának beadványával kapcsolatos tájékoztatót. A beadványban azt kérik, hogy adják át állami tulajdonba (Ukrajna Védelmi Minisztériumának) a volt katonai komplexumot, hogy az A1556. sz. katonai alakulat egyik egysége állomásozzon ott.

Ennek részleteiről Oleh Mikac vezérőrnagy, a nyugati operatív katonai parancsnokság parancsnokának helyettese, Szerhij Szobko, a kárpátaljai 128. sz. hegyi dandár parancsnoka, Ukrajna hőse, valamint Olekszandr Kovalcsuk, a civil és katonai együttműködés kérdéseivel foglalkozó alegység vezetője számolt be a jelenlévőknek.

Oleh Mikac, egyebek mellett, arról biztosította a megjelenteket, hogy a NATO és Ukrajna együttműködésének égisze alatt történnek lépések a katonai alakulat infrastruktúrájának helyreállítását célozva, mivel Ukrajna a NATO-szabványokra való átállást tervezi, a nyugati partnerek pedig támogatást nyújtanak a NATO-kompatibilitás eléréséhez, az ukrán alakulatok e szabványok szerint történő kiképzéséhez.

Emellett szó esett azokról a gazdasági előnyökről, amelyeket a katonai alakulat elhelyezése jelentene, valamint államunk védelmi képességének erősítéséről is. A katonai alegységek elhelyezésével kapcsolatos pozitív tapasztalatokról Viktor Nedaskivszkij, a Dubnai Városi Tanács (Rivne megye) jegyzője számolt be.

A kérdésekre adott válaszokat követően a városi tanács képviselői megértéssel viszonyultak a védelmi tárca javaslatához, ugyanakkor tekintettel kell lenni arra is, hogy amennyiben átadják a katonai alakulat objektumait, akkor közel 20 millió hrivnyától esik el a város költségvetése, amit az ingatlan értékesítése révén kaphatna.

Babják Zoltán fényképe.

A városi tanács képviselői tudomásul vették az információt.

Majd olyan döntés született, hogy levéllel fordulnak az államfőhöz, az ukrán parlament elnökéhez, a miniszterelnökhöz, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjéhez, valamint Ivan Baloga és Brenzovics László parlamenti képviselőkhöz, kérve, hogy bocsássák a városi tanács rendelkezésére a védelmi tárca minden, a katonai alakulat Beregszászban történő elhelyezésével kapcsolatos, ennek részleteit tartalmazó direktíváját (határozatokat, rendeleteket, rendelkezéseket). Ezt követően a városi tanács ülésén hoznak majd döntést a képviselők e kérdésről.

Az ülésen több, a város költségvetését, a szociális és gazdasági szférát, a városépítést, a földhasználatot érintő kérdésről is határoztak a képviselők. Egyebek mellett elfogadták a hulladék gépesített feldolgozását és tárolását végző üzem építésének a 2018. évre szóló programját.

Meg kell említeni, hogy a rendvédelmi szervek az operatív információ alapján pótlólagos intézkedéseket foganatosítottak a közrend védelme érdekében a tanácsülés idején. Emiatt voltak nagy számban jelen a polícia munkatársai a polgármesteri hivatal környékén – tájékoztatott a polgármester közösségi oldalán.

Képek: Babják Zoltán