Ukrán képviselő: aggasztó, hogy Magyarország blokkolja az Ukrajna–NATO bizottság találkozóját

Aggodalmának adott hangot Magyarországnak az Ukrajna–NATO bizottság védelmi miniszteri szintű találkozójával kapcsolatos álláspontja miatt Irina Friz képviselő, a NATO Parlamenti Közgyűlése álladó ukrán küldöttségének vezetője Facebook-bejegyzésében – számolt be a Kárpátalja hetilap.

„El kell ismerni, hogy a tulajdonképpen zsaroláshoz folyamodó Magyarország álláspontja nemcsak kontraproduktív, hanem aláássa a biztonsági helyzetet Európában”

– írta Friz.

A képviselő szerint Oroszország politikája az Iszlám Állam aktivitásával egyetemben a meghatározó veszélyek egyike az európai régióban és a világon.

„Emiatt Budapestnek az Ukrajna–NATO bizottság védelmi miniszteri szintű találkozójának blokkolására irányuló kísérletei a kétoldalú humanitárius kérdéseknek, valamint a regionális biztonsági és védelmi kérdéseknek a veszélyes elegyítése. Ily módon Magyarország nemcsak közvetetten gyengíti a NATO-nak a regionális kockázatok minimalizálására tett erőfeszítéseit, hanem segíti Oroszországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének belülről történő bomlasztására irányuló politikáját” – hangsúlyozta Friz.

„Ukrajna mindig nyitott a tárgyalásokra és a vitás kérdések rendezésére a Szövetség szellemében – a tárgyalóasztal mögött. Remélem, Budapest lemond a zsarolás politikájáról a területi követelések jegyeivel a szuverén Ukrajna területére

” – tette hozzá az ukrán küldöttségvezető az UNIAN hírügynökség szerint.

Ukrajna–NATO: Magyarország vétózott