Cáfolnak a kanyaróban elhunyt kislány szülei


Mint azt korábban megírtuk, belehalt a kanyaró szövődményeibe egy ötéves kislány a Munkácsi Megyei Gyermekkórházban.

A gyereket korábban a Técsői 1. Számú Járási Kórházból szállították Munkácsra, mivel állapota életveszélyessé vált. A técsői járási Lázi településen két testvérével és szüleivel élő gyerek a kanyaró szövődményeként kialakult tüdőgyulladásba halt bele. Nem volt védőoltása, mivel a szülei lemondtak a vakcinálásról a kicsi egyéves korában, hangzott el a hivatalos magyarázat. A szülők azonban az 1+1 tévécsatorna hétvégi hírműsorában cáfolták, hogy 2014 januárjában ellenezték volna a vakcinálást, az ő elmondásuk szerint lakóhelyükön akkor sem volt és most sincs oltóanyag, azért nem került sor annak beadására.

Az ellentétes nyilatkozatok után az ötéves kislány halála ügyében szolgálati vizsgálat indult a Técsői járásban. Az egészségügyisek szerint a szülők nem csupán középső, hanem másik két gyermekük beoltásától is elálltak, amit állítólag dokumentumokkal tudnak bizonyítani. Az áldozattal kapcsolatos lemondó nyilatkozat a gyerek fejlapjában kell hogy legyen, mondják, amit a szülők nem akarnak átadni az orvosoknak.

Eközben február 12.-től 25.-ig az Ökörmezői járásban is egészségügyi zárlatot rendeltek el a hatóságok, mivel az elmúlt napokban három új kanyarós esetet találtak a járásban, s az oktatási intézmények látogatottsága is erősen megcsappant az influenzaszerű megbetegedések kapcsán.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója honlapján azt írja, a megyében az elmúlt héten a korábbi 30-35-ről 15-17-re esett vissza az új kanyarós esetek száma. Az év elejétől összesen 740 személyt vettek nyilvántartásba, akiknek 80 százaléka gyerek. Az egészségügyi minisztérium által ígért kétezer adag vakcinát ezen a héten kell hogy kiszállítsák, addig a Magyarországtól humanitárius segély formájában kapott nyolcezer adagot használják.