Tovább tart az egymásra mutogatás


Kijev szerint Moszkva semmit sem teljesített a minszki megállapodásokból.

Ukrajna és Oroszország már jó ideje azzal vádolja egymást, hogy a másik fél semmit sem teljesít a minszki egyezményből. Most éppen Kijeven volt a sor. Marianna Beca, az ukrán külügyminisztérium szóvivője kijelentette: Moszkva semmit sem valósított meg a minszki paktumból, ezek szerint számukra az a fontos, hogy Ukrajnában háború legyen és továbbra is instabil maradjon a helyzet.

Beca ezt azok után mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő telefonon egyeztettek a donbászi válságról. Megbeszélésüket követően Macron azt a véleményét fejezte ki, miszerint zsákutcába jutott a minszki egyezmény megvalósítása. Mint az ismert, a minszki paktum a kelet-ukrajnai rendezésnek a diplomáciai tervét vázolja fel, de abból alig-alig valósul meg bármi is.

Legutóbb Moszkva kritizálta kijevet amiatt, hogy a donbászi reintegrációs törvény elfogadásával felrúgták a minszki egyezményt, hiszen nyíltan is agresszornak minősítették Oroszországot, jelezték, az ottani népköztársaságok vezetőit nem tartják legitimnek, velük nem tárgyalnak, és katonai forgatókönyvet vázoltak az ottani területek visszaszerzése céljából.