Éttermi nyelvbotrány Kijevben


A kijevi Magyar Ház nevű étterem személyzete nem volt hajlandó ukrán nyelven kiszolgálni Natalija Fedorovics szociálpolitikai miniszterhelyettest.

A csinovnyikot annyira felháborította az eset, hogy arról Facebook oldalán számolt be. Állítása szerint a Bolsaja Vaszilkovszkaja utcában található vendéglátóipari egységben a pincérek és az adminisztrátor is kategorikusan elzárkózott attól, hogy az államnyelven szóljanak hozzá.

„Sem a felszólítás, sem a kérés nem hatott”

háborog a miniszterhelyettes, s arra szólít fel, hogy mindenki vonja le a következtetést. Egy másik posztjában arra szólítja az embereket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Korábban a Kijevi Városi Tanács 2017. április 20-ki plenáris ülésén a képviselők első olvasatban megszavazták „A szovjet megszállás következményeinek leküzdése a nyelvi szférában” elnevezésű törvénytervezetet, mely arra kötelezi valamennyi fővárosi vendéglátóipari egységet, hogy tartson ukrán nyelvű menüt és személyzete az államnyelven szolgálja ki a vendégeket.

Emlékeztetőül: még tavaly megírtuk, hogy 2017. május 23.-án a Legfelső Tanács elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében a rádióműsorok 75 százalékát ukrán nyelven kell sugározni. Aztán ősszel Porosenko elnök megszellőztette, hogy a szolgáltatói szférában is nyelvkvótát vezetnek be.

Újabb nyelvi megkötést ígér Porosenko