Oroszország letilthatja a YouTube-ot és az Instagramot


Blokkolhatja Oroszország a YouTube és az Instagram videó-, illetve fotómegoszó portálokhoz való hozzáférést – írta a Bloombergre hivatkozva a Magyar Nemzet. A szolgáltatókat ugyanis egy orosz bíróság kötelezte azoknak a felvételeknek az eltávolítására, amelyeken Szergej Prihodko kormányfőhelyettes, valamint Oleg Gyeripaszka kormányközeli milliárdos vállalkozó egy eszkortlánnyal láthatók egy luxusjachton. A bírói határozat szerint a hét YouTube-videó és a 14 Instagram-fénykép közzététele személyiségi jogokat sért.

Korábban az elnökválasztáson való indulástól eltiltott ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij weboldalát is blokkolták, amiért Vlagyimir Putyint és kormányát kompromittáló videókat hozott ott nyilvánosságra. A YouTube-on múlt csütörtökön megosztott videójában – amelyet azóta több mint 3,6 milliószor néztek meg – Navalnij nem kevesebbet állít, mint hogy Gyeripaszka a hajóúton Donald Trump akkori amerikai elnökjelölt kampányfőnökétől, Paul Manforttól származó értesüléseket osztott meg Prihogykóval.

Értesüléseit Navalnij egy Násztya Ribka nevű fehérorosz eszkort közösségi médiában közzétett posztjaiból, valamint egy, Gyeripaszkával intim kapcsolatba került nőnek a hajókirándulásról írt könyvéből merítette. A modell egyik videójában Gyeripaszka, állítólag a jachton arról besztél, hogy azért rosszak az amerikai-orosz kapcsolatok, mert Prihogyko „barátja”, Victoria Nuland (korábban az amerikai külügyminisztérium eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára) a felelős értük, aki gyűlöli Oroszországot.

Gyeripaszka valótlannak nevezte a videóban elhangzottakat, és személyes adatok közlése miatt beperelte Ribkát. Mivel az internetszolgáltatók az egyes kompromittáló tartalmakat nem tudják törölni, ezért a mögöttük álló szolgáltatásokat kell blokkolni, mondta el Karen Kazarjan, az Orosz Elektronikus Kommunikációs Egyesület nevű lobbicsoport vezető elemzője. A Vedomosti című orosz lap szerint ez leghamarabb szerdán történhet meg. A Facebook, mint az Instagram tulajdonosa egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Gyeripaszka, aki az orosz fémipar legbefolyásosabb irányítója, néhány napja azt nyilatkozta, mindent megtesz, hogy érvényt szerezzen a bírósági döntésnek.

Forrás:

MNO