Moszkal: ukránellenes radikálisok támadtak a KMKSZ-székházra


Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó tájékoztatása szerint az ukrán titkosszolgálat már tudja, kik akarták felgyújtani a KMKSZ székházát.

A megyevezető túl sok részletet nem akart elárulni a nyomozás állásáról, arra hivatkozva, hogy az SZBU jelenleg is kutat a támadók tartózkodási helye után. Annyit azért lehet tudni, hogy már nincsenek Ukrajnában.

Csupán annyit árult el, hogy a Molotov-koktélos támadást ketten követték el, és hogy ukránellenes szélsőségesekről van szó. Hozzátette, a radikálisok nem Magyarországról jöttek és nem is ukránokról van szó, sőt, nem is Oroszországból érkeztek.

Úgy jellemezte őket, hogy egy EU-s ország állampolgárai, akik a donbászi harcokban is részt vettek korábban a felkelők oldalán. Azt is mondta róluk, hogy Putyin orosz elnök politikájának a hívei.

Moszkal köszönetét fejezte ki az SZBU-nak az operatív munkájáért. Tudatta, a támadók az ungvári ukrán–szlovák határátkelőn jöttek be, egy hostelben szálltak meg, és a február 4-én, a hajnali órákban elkövetett támadás után azonnal távoztak is ugyanabba az irányba, ahonnan érkeztek.
Amennyiben hinni lehet a titkosszolgálatnak, akkor kétszer is megpróbálták felgyújtani a KMKSZ Ung-parti székházát. Előbb éjféltájt, azt videóra is vették, de elégedetlenek lehettek a munkájukkal, mert kicsivel később visszajöttek és újra támadásba lendültek. A nyomozók azt is tudják, melyik kúton vásárolták a Molotov-koktélhoz használt gyúlékony anyagot.

A kormányzó jelezte, miután a hatóságok pontosan tudják, kikről van szó, ismertek a neveik, útlevél adataik, lakhelyük, ezért nemzetközi elfogatóparancs elrendelését fogják kezdeményezni velük szemben.