A kárpátaljai magyar szervezetek készek egyeztetni az ukrán szaktárcával

A kárpátaljai magyar szervezetek csütörtökön megerősítették, hogy továbbra is nyitottak és készek a konzultációkra az ukrán oktatási minisztériummal az új oktatási törvény nyelvhasználatot szabályozó cikkéről, közösen elfogadott napirend alapján, a február 14-re kitűzött egyeztetés nyomós okok miatt történt elnapolása ellenére.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezetői által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a három szervezet üdvözli, hogy az ukrán kormány február 14-re olyan törvénytervezetet készített elő, amelynek célja a Velencei Bizottság egyik ajánlásával összhangban az oktatási törvény 7. cikkének végrehajtására vonatkozó átmeneti időszak három évvel történő meghosszabbítása 2023-ig. Úgy vélik, a tervezet megerősítése a parlament által elegendő időt biztosít arra, hogy a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően kijavíthatók legyenek azok a hibák, amelyeket a törvényhozók a jogszabály elfogadása során vétettek – áll a közleményben.

A magyar szervezetek rosszallásukat fejezik ki Lilija Hrinevics oktatási miniszter azon kijelentései miatt, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek megtagadták volna a részvételt az általános középfokú oktatásról szóló törvénytervezet nyelvi cikkéről szóló, február 14-re kitűzött egyeztetésen.

“Ezért szükségesnek tartjuk annak bejelentését, hogy a találkozó kapcsán az ukrán oktatási minisztériumnak írott levelünkben megfogalmaztuk, a konzultációk megkezdését későbbi időpontra kell halasztani, hogy a szakemberek megfelelő módon tanulmányozhassák és megvitathassák a tárca által számunkra megküldött, az általános középfokú oktatásról szóló törvény tervezetének az oktatás nyelvéről szóló cikkét (a tárca minderre csupán két munkanapot hagyott)”

– mutatott rá a három szervezet. Egyúttal annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy az ilyen konzultációkat előzetesen egyeztetett időpontban, közösen elfogadott napirend alapján kell lefolytatni, emlékeztetve, hogy a minisztériumtól arra kaptak meghívást, hogy az általános középfokú oktatásról szóló törvénytervezetnek az oktatás nyelvére vonatkozó passzusát, s nem az oktatási törvény 7. cikkét vitassák meg.

“Ugyanakkor kiemeljük és hangsúlyozzuk, hogy nyitottak és készek vagyunk arra, hogy konzultációkat folytassunk a fent említett témákról, valamint azon halaszthatatlan intézkedések végrehajtásáról, amelyek az ukrán nyelv oktatásának javítását szolgálják a magyar tannyelvű iskolákban”

– szögezik le a kárpátaljai magyar szervezetek, felszólítva Lilija Hrinevics minisztert, hogy a közös ügyekről a jövőben a valóságnak megfelelő információkat tárjon a nyilvánosság elé.