Megszorításokra készülhetnek a külföldi rendszámú autók tulajdonosai


Csökkentenék a külföldről behozott személyautók utáni vámilletéket a jelenlegi tranzitautósok számára, de semmiféle további általános engedmény nem várható ezen a téren Ukrajnában – számolt be prozak.info internetes hírportálra hivatkozva a Kárpátalja.ma.

A hivatalos adatok szerint Kárpátalján körülbelül negyvenezer külföldön regisztrált személyautó (tranzitautó) van forgalomban. Az ukrán állampolgárok egy része nem sérti meg a vámtörvényt, és ötnaponta kilép az országból külföldön bejegyzett gépkocsijával, de sokan túllépik az ötnapos itt-tartózkodást, amit különböző indokokkal magyaráznak. Az elmúlt évben többször szerveztek tiltakozó megmozdulást a tranzitautósok a határátkelőkön, de nem jártak sikerrel, a kormánytól semmilyen engedményt sem tudtak kiharcolni.

A helyzet láthatóan kaotikus. (Elgondolkodtató, hogy a szomszédos országokban engedélyezik ezeknek az autóknak a bevitelét.) Ráadásul – az ötnapozást kihasználva – mégiscsak forgalomban vannak ilyen típusú autók Ukrajnában is…

A helyzet idén sem változott. Januárban több mint 425 ezer külföldön regisztrált személyautó tartózkodott az országban, ebből 246 ezer meghaladta az engedélyezett itt-tartózkodási időt. A probléma minden szempontból rendezésre szorul, hogy áttekinthető, egyben megfizethető legyen a használtautó-behozatalra vonatkozó szabályozás.

A megoldást a kompromisszumos vámilleték meghatározása jelentené. A döntéshozók azonban mégsem engednek ez ügyben, úgy tűnik, a vázolt problémák ellenére sem hajlandóak csökkenteni a regisztrációs díjat.

A Legfelsőbb Tanácsnál jelenleg 23 idevágó törvénytervezet várja sorsát. A szakértők szerint két törvénytervezet is alkalmas lenne a probléma orvoslására.

A 5562. számú törvénytervezet szerint kedvezményes vámilletéket határoznának meg ugyan, de a személyautónak meg kellene felelnie az Euro 5-ös minősítésnek, és egy évig nem lehetne eladni. A 5561. számú törvénytervezet értelmében a gépkocsinak nem kellene megfelelnie az Euro 5-ös normának, de kötelező lenne a jármű műszaki vizsgája.

Vadim Szidorcsuk, az adóügyi és vámpolitikai bizottság tagja úgy véli, a tranzitautósok nem hajlanak a kompromisszumra. Hozzátette, afféle egyszeri „amnesztiát” engedélyeznének a külföldön bejegyzett autóval rendelkező jelenlegi tulajdonosoknak: 20-30 százalékkal csökkentenék esetükben a regisztrációs díjat, hogy a szóban forgó gépkocsikat nyilvántartásba vehessék Ukrajnában.

Hasonló gondokkal néztek szembe Moldovában is, ahol a vámilleték mérséklésével fél év alatt 19 ezer külföldi rendszámú személyautót regisztráltak.