Terjedőben az ukrán nacionalista támadások


Oroszország arra kéri a nemzetközi közösségeket, hogy ítéljék el az egyre jobban megnyilvánuló ukrán nacionalista törekvéseket.

Oroszország washingtoni nagykövetsége arra kérte az EBESZ-t és az amerikai kormányzatot, hogy tegye meg reagálását a múlt héten történt kijevi oroszellenes támadás kapcsán. A moszkvai diplomácia szerint Ukrajnában egyre erősebbé és agresszívabbá válik a nacionalizmus megnyilvánulása. A reagálás kitér arra is, hogy egy parlamenti párt, jelesül a Radikális Párt sejthető a múlt heti támadás mögött, ami különösen aggasztó.

Mint arról portálunk is írt, az OUN radikális félkatonai szervezet aktivistái betörtek a Roszszotrudnyicsesztvo ügynökség épületébe, amelyben mintegy 50 gyerek és ugyanannyi felnőtt tartózkodott, szétverték Fjodor Saljapin orosz operaénekes emlékkiállítását, szélsőséges jelszavakat mázoltak a falra, sértegették az orosz diplomatákat, és megbecstelenítették az orosz nemzeti lobogót. A Roszszotrudnyicsesztvo a FÁK-tagállamok ügyeivel, a külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozik.

Egyébiránt Ukrajnában gyakori eset az orosz célpontok elleni támadás, de kijut abból a lengyel külképviseleteknek vagy éppen a kárpátaljai magyaroknak is, gondoljunk csak a két legutóbbi esetre, a beregszászi zászlólevételre vagy a KMKSZ irodája elleni támadásra.