Lengyelek voltak a KMKSZ-székház gyújtogatói


Oroszérzelmű lengyelek követték el Ungváron a KMKSZ-székház elleni támadást, közölte a kárpátaljai kormányzó sajtószolgálata.

Hennagyij Moszkal hivatalának közlése szerint a lengyel Falanga nevű szélsőjobboldali szervezet két aktivistája dobott Molotov-koktélt a kulturális szövetség irodaházára. A nevük: Adrian Marglewski és Tomasz Rafal Szimkowiak. Előbbi 1996-os, utóbbi 1993-as születésű.

Mindketten harcoltak a kelet-ukrajnai fronton a felkelők oldalán, áll a hírben.

Az is szerepel a közleményben, hogy a Falanga pánszláv eszméket hirdető szélsőjobbos radikális képződmény, amely jó kapcsolatokat ápol az orosz radikálisokkal és vakon támogatják a putyini politikát.

Hennagyij Moszkal szerint az a cél, hogy nemzetközi elfogatóparancsot rendeljenek el velük szemben és álljanak bíróság elé.

Amúgy ismét megerősítette a kormányzó, hogy február 4-re virradó éjjel kétszer is megkísérelték felgyújtani a KMKSZ-székházat, az első próbálkozásukat videóra is vették. Az elkövetők Szlovákia felől léptek be Ungvárra, hostelben laktak és még a gyújtogatás reggelén távoztak egy menetrendszerinti buszjárat utasaként.

Forrás:

KárpátHír/Hennagyij Moszkal