Porosenko csokigyára szakadárokkal kereskedik


Az ukrán államfőhöz köthető Roshen cégóriás a szeparatista vidéknek tartott Dnyeszter-mellékkel kereskedik.

Vjacseszlav Moszkalevszkij, a Roshen vezérigazgatója újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ők hivatalosan egy Seriff nevű moldáv céggel kereskednek, s már az forgalmazza termékeiket a vitás területen – írja az Unian. A Petro Porosenko ukrán elnök tulajdonát képező édességipari holdingot irányító Moszkalevszkijtől megkérdezték azt is, nem érzi kínosnak, hogy gyakorlatilag egy szakadár területtel kereskednek, miközben a kelet-ukrajnai népköztársaságokat meg másképp ítélik meg.

Válaszában azzal érvelt, hogy vagy már 20 éve ez a gyakorlat, a nagy nyugati multik is így tesznek, és egyébként is, kérdezzék inkább az ukrán és a moldáv külügyminisztériumot, hárított a cégvezető.
Mindenesetre eléggé rosszul veszi ki magát, hogy miközben Ukrajna és személyesen az elnöke mindent rossz néven vesz, ami megkérdőjelezi Ukrajna jogát a donbászi népköztársaságokhoz, teljes blokkolást vár el mindenkitől, eközben pedig saját maga ilyen gyakorlatot folytat.

Persze ne feledjük el, Porosenko eleve azt ígérte, eladja a Roshent, ehhez képest, még Oroszországgal is bizniszelt nagyon sokáig.

Ukrajna visszavenné a Krímet és a Donbászt

Az államfő az Égi Század emlékjel alkotóival találkozott, s ott mondta ezt. Szavai szerint Ukrajna a 107 legjobb férfijét és nőjét veszítette el az Euromajdan véres eseményei során, a legdurvább napoknak éppen most van az évfordulója. Ennek kapcsán azt ígérte, hogy nem nyugszanak bele, és visszaszerzik a kelet-ukrajnai és a krími területeket egyaránt.