Folytatódik az adok-kapok Moszkal és Szuprun között


„Elsőként Szuprun asszonynak kell elnézést kérnie a Kárpátaljáról szóló negatív és hamis információ terjesztéséért. Amennyiben őszinte lesz a bocsánatkérése, akkor én is elnézést kérek”, írja saját honlapján Kárpátalja kormányzója, reagálva a megyei tanács ülésén elhangzott kijelentése kapcsán elindult sajtóvisszhangra.

Mint arról korábban írtunk, Hennagyij Moszkal egyenesen “lehülyézte” az egészségügyi minisztert. Azt mondta, valamilyen orvos megvizsgálhatná, hogy mi baja van a fejével….

“Meddig lehet még eltűrnünk ilyen debileket az országban?”

– háborgott Moszkal a megyei képviselőtestület ülésén Szuprun azon kijelentésére, hogy a 8 ezer adag kanyaró elleni vakcina, amit Magyarországtól kapott a megye, nem megfelelően lett levámolva és csempészáru, s emiatt az orvosok nem akarják használni. A kormányzó szerint, szavait alátámasztják az idevágó hatályos törvények. A polgárjogi törvénykönyv 227. cikkelyének 1. része értelmében

„Azon természetes személynek, akinek személyes, nem vagyoni jogait megsértették hamis információ terjesztésével, joga van válaszolni, valamint megcáfolni ezt az információt.”

A törvénykönyv ugyanakkor nem pontosítja, milyen lehet a válasz – indulatos, közönyös vagy más stílusú. Ugyanazon törvénycikkely 3. pontja kimondja „Az adott személyről szóló információ hamisnak minősül, ha terjesztője nem bizonyítja annak ellenkezőjét.”, írja a kormányzó, majd így folytatja „Szuprun asszony hazug állítást tett közzé a tömegtájékoztatási eszközökben, amiben nem csupán engem, hanem Kárpátalját is negatív színben tüntette fel, mely az egészségügyi minisztérium hibájából nem kap elegendő oltóanyagot, s emiatt kénytelen humanitárius segélyt kérni a szomszédos államtól. A polgárjogi törvénykönyv 277. cikkelyének 4. része szerint a hamis információt, a terjesztőjének kell megcáfolnia. Szuprun asszony ezt sajnos nem tette meg. Ezért a megyei tanács ülésén elhangzott kijelentésem – jogos válasz. Olyan stílusban, amit szerintem megérdemelt.

Amennyiben a hölgy úgy érzi, megsértették méltóságát, szakmai hírnevét, forduljon a bírósághoz, amely nyelvészeti szakvizsgálatnak vetheti alá szavaimat.

Ahogy a donyeckiek mondták régen, a pletykát nemcsak szűrni kell, de válaszolni is kell rá. Ezért először Szuprun asszonynak kell megkövetnie.”