A magyar tiltakozásról ír az ukrán sajtó


Magyarország tiltakozó álláspontjáról számol be a GolosUA hírportál.

A DW portálra hivatkozva közlik, hogy a magyar fél veszélyesnek tartja a kárpátaljai magyar kisebbségre nézve a nyelvtörvény visszavonását. Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki március 7-én Brüsszelben beszélt arról, hogy Magyarországot aggasztják az Ukrajnában a magyar közösséggel szembeni támadások, és terrorcselekmények nevezte a KMKSZ-székház ellen elkövetett támadásokat. Hangsúlyozzák a kormányszóvivő álláspontját, miszerint Budapest Kijevtől törvényi garanciákat vár a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása végett.

Закон про освіту: що відбувається у дитсадках і школах на Закарпатті (08.12.2017) | Усі медіаформати | DW | 08.12.2017

Венеціанська комісія рекомендує Україні внести правки у новий Закон про освіту, щоб не порушувати права нацменшин. Знімальна група DW відвідала на Закарпатті школу і дитсадок, де навчається угорська меншина. Що там думають про новий закон про освіту?

Kovács Zoltán kifejezte reményét, hogy az ukrán parlament az oktatási törvényben módosításokat hajt végre a Velencei Bizottság ajánlásai szerint.
Emlékeztetnek Szijjártó Péter külügyminiszter szavaira is, aki durva és alattomos támadásnak nevezte a magyarság elleni ukrajnai lépéseket, közte a korábbi nyelvtörvény alkotmánybírósági általi eltörlését.