Merényletet terveztek Porosenko ellen?


Letartóztatták Volodimir Rubant, a fogolycserével foglalkozó ukrán központ vezetőjét, aki állítólag merényletet készült elkövetni Petro Porosenko ellen. A Viktor Medvedcsuk befolyásos oroszbarát ukrán politikushoz közel álló férfit terrorcselekmény előkészítésével és illegális fegyvertartással gyanúsítják.

A nyugalmazott tábornokot csütörtökön tartóztatták le az egyik kelet-ukrajnai ellenőrzőponton. Pénteken a Strana.ua kiszivárogtatta a Ruban elleni gyanúsítás szövegét, mely szerint a férfit terrorcselekmény előkészítésével és illegális fegyvertartással gyanúsítják. A dokumentumok szerint a központ vezetője merényletet készült elkövetni az ukrán elnök és más befolyásos állami vezetők ellen.

A fogolycserével foglalkozó ukrán központ közleményt adott ki melyben azt írták, hogy Volodimir Rubant március 8-án az ukránok által felügyelt Bahmut és a felkelők által ellenőrzött Horlivka között kialakított ellenőrzőponton tartóztatták le. Előzetes információk szerint, a „túsztárgyaló” tiltott árút szállított.

Olekszandr Csernokozsa az ukrán titkosszolgálat az SZBU Doneck megyei képviselője közölte, hogy Rubant egy mariupoli vizsgálati fogdában tartják fogva. Később Jurij Lucenko főügyész is megerősítette a nyugalmazott tábornok letartóztatását. Georgij Tuka, a megszállt területek és a belső áttelepültek kérdéseivel foglalkozó helyettes miniszter közösségi oldalán arról írt, hogy a nyugalmazott tábornokot áttelepülőnek álcázva magát fegyverarzenált csempészett, amit bútorokban rejtettek el.

Rubant péntek délelőtt Kijevbe szállították, ahol kezdeményezték előzetes letartóztatását. Bírósági meghallgatásán tagadta terhére rótt bűncselekményeket, azt mondta, hogy nem volt tudomása az autóban lévő fegyverekről. Közölte, hogy egy összeesküvés áldozata, amelyben érintett az ukrán biztonsági szolgálat is.