Porosenko a gázáremelésről


Az ukrán államfő bízik abban, hogy az IMF követelése ellenére sikerül elkerülni a gázáremelést.

Petro Porosenko egy üzleti fórumon kijelentette: bízik abban, hogy a pénzügyminisztérium illetékesei sikeres tárgyalásokat folytatnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel a hitelezés felújításáról, aminek egyik feltétele a gázáremelés. Pontosabban annak a piaci szinthez való felzárkózása. A másik feltétel a korrupcióellenes bíróság felállítása.

Porosenko reméli, hogy figyelembe veszik a stockholmi bíróság döntését is, ami alapján ugye módosul az orosz gázár. Érdekes módon arról nem ejtett szót, hogy az ukrajnai kitermelésű földgáz az jóval olcsóbb jelenleg, mint amennyit a lakosság fizet a gázért. És azt sem magyarázta el, hogy az IMF nem támaszt közvetlenül feltételeket, csak az ukrán kormány által javasolt lépéseket vitatják meg közösen.

Egyébiránt Porosenko kiállt a Nemzetközi Valutaalappal való együttműködés mellett, szerinte arra a beruházók bizalmának a megtartása érdekében is szükség van. Azt is, az IMF-el történő együttműködésnek tulajdonítja, hogy Kijev 1 milliárd euró makrogazdasági hitelt kap az EU-tól. Korábban egy ukrán szakértő azt mondta, Budapest megtorpedózhatja az EU-s támogatást is akár.