A hatalom korlátozza a szólásjogot


Ukrajnában a hatalom egyre nagyobb nyomást gyakorol a szólásszabadságra.

A választások közeledtével ez a nyomás csak fokozódni fog, véli Andrej Zolotarjov politológus, aki szerint a népszerűtlené vált hatalom gyakorlatilag politikai csődbe jutott. Ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy meggátolja a szólásszabadságot, s a maga javára fordítsa az információkat, a híreket. 2019-ben tovább korlátozzák a szólásjogot. Zolotarjov szerint az ország nyugati partnerei kétféleképpen reagálnak majd:

amennyiben érdekük úgy követeli, szemet hunynak a jelenség felett, ám ha politikai érdekeik azt kívánják, majd felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét a tarthatatlan állapotra.

A tömegtájékoztatási intézet szakemberei tavaly 274, csak idén két hónap alatt18 régióban 46 esetet jegyeztek fel, amikor korlátozták a véleménynyilvánításhoz való jogot. Ezek során többek között akadályozták az újságírók munkavégzését, korlátozták a hozzáférést a nyilvános adatokhoz, jogi nyomást gyakoroltak rájuk. Az „elkövetők” elsősorban magánszemélyek, a bűnüldöző szervek és a helyhatalom képviselői, valamint képviselők voltak.