Fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak Kárpátalján a hatóságok, félnek a nacionalistáktól


Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok Kárpátalján a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében – adta hírül szerdán az unn.com.ua ukrán híroldal, a Kárpátalja megyei rendőrségre hivatkozva.

A hírportálnak nyilatkozó rendőrségi forrás közölte, a rendőri készültség megerősítése a megye területén az utóbbi időben történt események miatt vált szükségessé. Jelezte, a kárpátaljai tömegrendezvények helyszínein a rendőrség fokozott mértékben fogja védeni a közrendet és a biztonságot az utcákon.

A Kárpátalja megyei adminisztráció sajtószolgálata arról tájékoztatta a híroldalt:

a hatóságok intézkedéseket foganatosítanak, hogy megőrizhető legyen Kárpátalján a nyugalom és a rend, valamint megelőzhetők legyenek a provokációk a Karpatszka Ukrajina (az 1939. március 14-én Huszton kikiáltott, néhány óráig létező kvázi államformáció) létrehozásának 79. évfordulójához kapcsolódó ünnepségeken.

Jaroszlav Halasz sajtószóvivő az orgánumnak elmondta, a megyei adminisztrációban külön tanácskozást tartottak a rendvédelmi szervek vezetőinek részvételével, és ezen

Hennagyij Moszkal kormányzó utasította őket, hogy a lehető legnagyobb erők bevonásával biztosítsák a közrendet a megyében.

Hozzátette, a rendőrséget értesítették arról, hogy a jobboldali szervezetek Karpatszka Ukrajinával kapcsolatos egyes évfordulós rendezvényeit nemzetiségi viszály szítására használhatják. Megjegyezte, erre különösen nagy figyelmet fordítanak majd a provokációk megelőzése érdekében.

A Karpatszka Szics kárpátaljai szélsőjobboldali radikális szervezet március 17-én fáklyás felvonulást tart Kárpát Ukrajna hőseinek dicsőségmenete elnevezéssel.

Magyarország ungvári főkonzulátusa Facebook-oldalán korábban arra hívta fel a magyarországi állampolgárokat, hogy a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára.

Forrás:

KH/MTI