Magyarázkodásból jeles


Az Ukrán Nemzeti Banknál már megint csak a magyarázkodásra futotta.

Persze a központi banknál találtak magyarázatot arra, hogy 2017-ben miért nem sikerült tartani az előzetes inflációs várakozásokat. Tavaly 13,7 százalékot tett ki az infláció mértéke, holott a kormány és a jegybank előzőleg 8 százalékos mutatóval kalkulált, igaz, menet közben kissé korrigáltak rajta, de még úgy is egyszámjegyű mutatóban bíztak. Ehhez képest a végleges szám még a 2016-os, 12,4 százalékos pénzromlási mutatót is felülmúlta.

A lassan már egy éve csupán megbízott elnökkel működő Ukrán Nemzeti Banknál most azt közölték, nem ők a felelősek a hibás prognózisért, a birtokukban lévő pénzügyi- és hiteleszközökkel nem tudtak befolyással lenni a számok alakulására.

Az elszabadult inflációért véleményük szerint az agrárpiac szűkössége, a világpiaci árak növekedése, az ukrán gazdaság túlságosan nagy és pazarló energiaigénye, és a kőolaj világpiaci árának emelkedése a felelős.

Noha ezek a faktorok vélhetően az idén is jellemzőek lesznek, ennek ellenére a kormány és a jegybank továbbra is optimista maradt, s 8,9 százalékos inflációval számol, míg a gazdasági növekedést 3,4 százalékra becsülik. 2017-ben a 3 százalékos GDP-növekedési várakozással ellentétben csak 2 százalékkal bővült az ukrán gazdaság.

A Világbank az idénre 3,5 százalékos GDP-növekedést vár. A kabinet és a nemzeti bank 3,4 százalékkal kalkulál.

Forrás:

KárpátHír/GolosUA