Megromlott volna a magyar-lengyel barátság?


Nem az első helyen végeztek a magyarok a lengyelek szimpátialistáján, sőt még a csehek is jobb osztályzatot kaptak. Meglepő, hogy a szomszédos litvánok és ukránok sem szerepeltek túl jól a felmérésben.

A lengyelek az olaszokat, a cseheket és az amerikaiakat kedvelik a leginkább – idézte a CBOS közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét a onet.pl, Az első ötbe még még a szlovákok és a magyarok fértek be: erre a csoportra a megkérdezettek 44-42 százaléka szavazott. A leginkább elutasított nációk az arabok, a romák és az oroszok.

Az élmezőnytől valamivel lemaradtak a spanyolok, a norvégok, a görögök és a svédek, akik 34-40 százalékos kedveltséget értek el a megkérdezettek körében. Minden harmadik válaszoló elismerően nyilatkozott a németekről, ami hatalmas változás a rendszerváltás előtti véleményhez képest, illetve a franciákról és a japánokról.

Meglepő módon litván szomszédaikat csaknem ugyanannyian kedvelik (28 százaléknyian), mint amennyien elutasítják (26 százalék) a lengyelek. Minden negyedik válaszadó pozitívan nyilatkozott a lettekről, a kínaiakról és-  ellentmondva a sztereotípiáknak – a zsidókról. Az ukránok esetén ugyanez az arány, ami azért meglepetés, mert elméletileg Lengyelország kiáll Ukrajna mellett az orosz fenyegetés okozta bajban.

A tavalyi felméréshez képest gyakorlatilag minden nációról rosszabb véleménnyel vannak a lengyelek.

A leginkább az ukránok vonatkozásában romlott a helyzet

– 10 éve nem kaptak ilyen rossz osztályzatot, mint most. Egyértelmű a távolodás a franciáktól is, itt 20 év óta a mostani a legalacsonyabb a kedveltségi szint.