Porosenko egymilliárd dolláros fura üzlete


Elképesztően rossz üzletet kötött Ukrajna az Egyesült Államokkal, mondják piaci szakértők.

Egyenesen Ukrajna történetének legrosszabb vásárának nevezik azt, hogy az Ukrzaliznicja 1 milliárd dollárt fizet az amerikai General Electricnek 200 darab dízelmozdonyért. A történet leggyanúsabb része, hogy ezt az üzletet személyesen Petro Porosenko ukrán elnök lobbizta ki, aki a két ország közötti stratégiai együttműködés bizonyítékaként tekint a nyélbe ütött megegyezésre.

Szakértők ellenben még arra is figyelmeztetnek, hogy a megvásárolni kívánt dízelmozdonyokat a General Electric már tíz éve gyártja Kazahsztánban, s még az is megtörténhet, hogy Asztanából szállítják azokat le. Ha ez így lenne, annak az bökkenője, hogy a szóban forgó kazah üzem 50 százalékban az orosz hadiipar tulajdonát is képezi, azaz még az megtörténhet, hogy Ukrajna gyakorlatilag az orosz hadibüdzsét gyarapítaná…

Anatolij Kinah, az ukrán gyáriparosok országos szövetségének elnöke azt kifogásolja, hogy az egymilliárd dollárt miért nem ukrajnai gyártók kapták, akik ennél olcsóbban is legyárthatnák a mozdonyokat. Míg a vasutasok független szakszervezete azt emelte ki, hogy ezek a mozdonyok már elavultak, üzemeltetésük hatszor annyiba kerül, mint a villanyvonatoké. Ráadásul ezek csak a félreeső vonalszakaszokon közlekednek, s ennyire nincs is szüksége az állami vasúttársaságnak.