Aggasztó a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulása


Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) csütörtökön közzétett nyilatkozatában aggasztónak tartja, hogy Ukrajnában és Kárpátalján szaporodnak az olyan negatív fejlemények, amelyek hátrányosan befolyásolják a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint az UMDSZ elnöksége szerdai beregszászi ülésén elemezte az Ukrajnában és Kárpátalján kialakult helyzetet, és a többi között arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években azért próbálták sokszor megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat, mert a létszámukhoz képest túl hangosak, túl következetesek, és mindig maguk mögött tudhatják anyaországuk támogatását.

Az utóbbi időszak eseményei azt mutatják, hogy a kárpátaljai magyarság ellen országos lejárató kampány folyik, és ennek a folyamatnak volt a része a KMKSZ székháza ellen elkövetett két támadás, amelyet ismételten elítélünk

– szögezte le közleményében a magyar szervezet, amely mindenkit óvatosságra és megfontoltságra int ezekben a napokban az esetleges provokációk miatt.

A nyilatkozat szerint az ukrán alkotmánybíróság döntése, amellyel érvénytelenítette a kisebbségbarát nyelvtörvényt, olyan jogfosztás, amire az elmúlt időszakban még nem volt példa. Külön aggodalomra ad okot – emlékeztetett a dokumentum –, hogy

az ukrajnai parlamenti pártok egy olyan új jogszabály elfogadását kezdeményezik, amely gyakorlatilag a családi kommunikáció szintjére korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

A magyar szervezet sajnálatosnak tartja, hogy az ukrán kormány továbbra sem kíván érdemi lépéseket tenni az oktatási törvény elfogadása kapcsán kialakult nemzetközi szembenállás feloldására, sőt újabb kisebbségellenes törvénytervezetekkel próbálja meg elterelni a figyelmet a kialakult problémáról. Az UMDSZ szerint a probléma megoldását csak a törvénynek a Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe vevő módosítása jelentheti.

További aggodalomra ad okot az a szándék, hogy az ukrán kormány egy katonai alakulatot kíván állandó jelleggel Beregszászban állomásoztatni – állapította meg nyilatkozatában az UMDSZ. Szerinte a kontingens és a katonák családtagjaiknak állandó jelenléte gyakorlatilag felborítja azt a nemzetiségi egyensúlyt, amely az elmúlt évtizedekben Beregszászban és környékén kialakult. Ez ellentmond az ukrán-magyar alapszerződének és a Magyar Köztársaság, valamint az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság nemzeti kisebbségi jogok biztosításáról szóló nyilatkozatának – emlékeztetett a dokumentum.

Közleményében az UMDSZ elítéli, hogy

„egyes magyarországi ellenzéki pártok a választási kampány részéve tették a »határon túli kártya« kijátszását, s ismét egymás ellen uszítják az anyaországi és határon túli közösségeket.” Mivel Magyarország Alaptörvénye révén minden magyar állampolgárt megillet a szavazati jog, „az UMDSZ elnöksége felhívja a közösség tagjainak figyelmét, hogy éljenek alkotmányos jogaikkal, vegyenek részt a magyarországi parlamenti választásokon. Bízunk abban, hogy a választások eredményeként az anyaországnak olyan parlamentje és kormánya lesz, amely a továbbiakban is megvédi a magyar nemzet, s annak integráns része, a határon túli magyarság érdekeit”

– zárul az UMDSZ nyilatkozata.

Forrás:

MTI