Megfigyelősdi


Budapest szorgalmazza, ezzel szemben Kijev indokolatlannak tarja, egyenesen kézzel-lábbal hadakozik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális kárpátaljai megfigyelő missziója ellen. Mindezt annak tükrében, hogy négy éve a szervezet állandó tanácsa pont a kijevi kormány kérésére döntött a misszió Ukrajnába küldéséről, amely ráadásul az ország egész területére kiterjed. Ez olyan mintha meghívnánk valakit vendégségbe, viszont a szépen megterített asztalnál a vendég csak a házigazda által kínált, finom és jól sikerült ételekhez nyúlhatna. Mivel a rosszul elkészített, elsózott, esetleg odakozmált étek nem vet jó fényt a házigazdára.

Kijev jól kifőzte ezt az egészet, addig nincs gond, amíg az EBESZ-esek csak Kelet-Ukrajnában kutakodnak, ott ugyanis megvan a forgatókönyv arra kik és miért harcolnak. A Moszkvával kooperáló kelet-ukrajnai szakadárok Ukrajna szuverenitását és egységességét fenyegetik, ami odáig vezetett, hogy az országban veszélybe került a béke és a biztonság. Ám az már kevésbé hihető, hogy a kárpátaljai magyarok Budapest – egy NATO-tagállam – támogatásával a keleti megyékhez hasonlóan az elszakadást szorgalmaznák és Kijev ellen fordulnának, ezzel destabilizálva a nyugati régiót. Az utóbbi hónapokban és években történt magyarellenes atrocitások, kisebbségellenes jogszabályok elfogadása, a szélsőséges ukrán nacionalisták térhódítása azt az egyértelmű képet festi le, hogy a regnáló hatalom asszimilációs törekvéseivel okolható a jelenlegi kárpátaljai helyzetért.

Vagyis az EBESZ jelentések ebből a térségből sokkal inkább Kijev felelősségét firtatnák.

Ez pedig diszkreditálná az országot a nemzetközi közösség szemében, ennek alapján, akár a kelt-ukrajnai konfliktus kirobbantását is a nyakukba varrhatnák. Főleg hogy mostanság a kormánymédia helyszíni riportfilmjeiben sokszor párhuzamot vont a keleti megyék és Kárpátalja között. Ebből a szempontból vizsgálva, teljesen egyértelmű, hogy Kijevben miért is tiltakoznak ilyen hevesen a megfigyelők állandó kárpátaljai jelenlététől. Amíg a regnáló ukrán hatalom számára kedvező EBESZ jelentések születnek, addig támogatja a megfigyelők munkáját, viszont, ha az ő körmükre néznek rá, akkor inkább elgáncsolják.

Ahogy arról beszámoltunk az EBESZ jelentése szerint nyugodt a helyzet Kárpátalján. Alexander Hug, a szervezet ukrajnai megfigyelő missziójának első vezetőhelyettese hétfőn arról tájékoztatott, hogy a szervezet fokozta megfigyelői tevékenységét Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát februárban ért támadások miatt, és jelezte, a helyzet jelenleg a régióban nyugodt. Csak remélni tudom, hogy az EBESZ munkatársai még itt vannak és nem mennek el anélkül, hogy meg ne tekinék a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényeket. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó megemlékezéseket. Kiemelten ajánlom figyelmükbe a Karpatszka Szics kárpátaljai szélsőjobboldali radikális szervezet március 17-re hirdetett fáklyás felvonulására, amit a Kárpát Ukrajna hőseinek dicsőségmenetének neveztek el. Talán emlékezhetünk még – nehéz lenne elfelejteni – két éve felvonulásuk közben a Petőfi-szobor előtt elhaladva magyarellenes jelszavakat, mint „Kést a magyarok torkára!” skandáltak a résztvevők.

Aggodalomra ad okot, hogy az állítólagos nyugalom ellenére, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa arra kérte a magyarországi állampolgárokat, hogy ezekben a napokban messzire kerüljék el a vidéket. Ráadásul Hennagyij Moszkál kormányzó szerdán utasította a rendvédelmi szerveket, hogy a lehető legnagyobb erők bevonásával biztosítsák a közrendet a megyében. Az az érzése az embernek, hogy a kárpátaljai magyarság jelenti a vörös színű posztót a nacionalisták szemében. Ezeket még tovább tetézte az ultranacionalista Szvoboda párt kárpátaljai szervezete és a Karpatszka Szics kárpátaljai radikális szélsőjobboldali szervezet már előre, szerdán külön-külön közzétett nyilatkozatban elhatárolódott az esetleges magyarellenes provokációktól. Most akkor, hogy is van ez a nyugodt helyzettel, mégsem annyira nyugodt.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik – süthetnénk el A tanú című filmből Virág elvtárs örökbecsű mondatát, amikor a közelmúlt Kárpátaljai fejleményeire tekintünk. Ha az kell a nyugalomhoz, hogy állandó EBESZ-megfigyelők legyenek Kárpátalján, akkor Kijev nem szabhat gátat ennek, bármennyire is szeretné.

Bálint Sándor