Szavcsenko elmenekült, kiadták a letartóztatási parancsot


Egyre nagyobb botránnyá kezd dagadni a Szavcsenko-ügy.

Amint arról a KárpátHír beszámolt, Jurij Lucenko főügyész közölte: megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkeznek arra vonatkozólag, hogy Szavcsenko terrormerényletre készült az ukrán parlamentben. Ukrajna nemzeti hőse állítólag hónapok óta ezen dolgozott már. A terv az volt, hogy gránátvetőkkel támadják meg a Legfelsőbb Tanácsot, majd a bent lévőket gépfegyverekkel lövik halomra.
Lucenko a képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését is javasolta. Azóta pedig már a letartóztatási parancsot is kiadták.
Szavcsenko eközben elmenekült a parlamentből. De előtte még azt állította: a 2014-es forradalom idején az embereket halálra lövő mesterlövészeket Andrij Parubij jelenlegi házelnök szállította az Ukrajna hotelhez. Később elnézést kért a házelnöktől, azt mondta, tévesen említette az ő nevét, valójában Szerhij Pasinszkij népfrontos honatya nevét akarta említeni, mondván ő szervezte a mesterlövészeket, s nem is az említett szállóhoz, hanem a nemzeti akadémiához.
Egyre zavarosabb ez a sztori, egyes politológusok szerint komoly belpolitikai bonyodalmakat okozhat mindaz, amit most Szavcsenko állít, és az is, amivel meggyanúsították.