Klimkin egyre dühösebb Budapestre


Pavlo Klimkin szerint Magyarország már nagyon közel áll ahhoz, hogy átlépje azt a bizonyos piros vonalat.

Az ukrán külügyminiszter úgy értékeli, hogy az EBESZ-misszióval kapcsolatos legutóbbi budapesti megszólalások túlmennek minden határon és szándékos provokációról beszélhetünk. Klimkin szerint úgy nem beszélnek a partnerekkel, ahogyan azt Magyarország teszi.

A külügyi tárca vezetője értetlenségét fejezte ki, hogy miért is kellene állandó EBESZ-jelenlét Kárpátalján. Visszakérdezett, ott nincs biztonság vagy mi? Egyenesen nevetségesnek nevezte, hogy az ungvári magyar külképviselet azt javasolta a magyaroknak, ne utazzanak Kárpátaljára, mert az veszélyes lehet.
Klimkin kijelentette:

minden provokáció mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Nem zárta ki, hogy az oroszok újabb provokációra készülhetnek.

Mint az ismert, magyar javaslatra az EBESZ kiemelten figyeli a kárpátaljai helyzetet, de önálló missziót nem telepít a megyébe, egyelőre Ivano-Frankivszkból látják el a felügyeletet. Kijev határozottan tiltakozik az EBESZ kárpátaljai jelenléte ellen.

Mindeközben kétszer érte támadás a KMKSZ székházat, másodszorra teljesen kiégett, magyar autókat rongálnak Beregszászban, ukrán nacionalisták masíroznak mindenfelé egyre gyakrabban, s félemlítik meg a legkülönbözőbb módon a helyi magyarságot…