Nem kell minden temetéshez ügyészi engedély


Mint arról korábban hírt adtunk, március 15-én lépnek életbe a büntető törvénykönyvben végrehajtott módosítások, az úgynevezett „Lozovoj javítások.” Az elterjedt hírek szerint, ennek értelmében minden egyes elhunyt személy temetéséhez ügyészi engedélyre lesz szükség.

Abszurd és kivitelezhetetlen, hogy minden egyes temetéshez bírósági döntés kelljen, mondta el Andrej Dudnyik, az egyik kijevi ravatalozó ház munkatársa. Nem erről van szó, csak senki nem vette a fáradtságot, hogy elmagyarázza a lakosságnak, hogy is fog ez történni ezentúl. Az ügyészség arra kapott felhatalmazást, hogy találkozzon az elhunyt hozzátartozóval, a ravatalozó vagy a temetkezési vállalat munkatársával, aki megerősíti, hogy az elhunyt nem erőszakos cselekmény áldozata lett.

Amennyiben a halál hirtelen következett be és az illető nem szerepelt egészségügyi nyilvántartásban valahol, azonnal kiadják az elhantoláshoz szükséges engedélyt.

Akkor is szükség van az engedélyre, ha az elhunyt bűncselekmény áldozata lett. A többi esetben a halotti bizonyítvány felmutatására kötelesek kiadni a testet a családnak mindenféle engedély nélkül. A hullaházaknak nem áll érdekükben napokig visszatartani a teste, hisz az fizetett szolgáltatás, s felmerül a kérdés, ki fizetne érte.