Ennyi kárpátaljai vándorolt ki 2017-ben

Kárpátaljáról 2017-ben közel hétszáz lakos vándorolt ki, a legtöbben új hazájukul – a korábbi évekhez hasonlóan – Magyarországot, Amerikát, Németországot és Csehországot választották – közölte az ukrán állami migrációs szolgálat Kárpátalja megyei főosztályának sajtószolgálata.

A szolgálat honlapján olvasható beszámoló szerint a hivatal a napokban Ungváron kibővített ülésen összegezte múlt évi tevékenységének eredményeit. A tanácskozáson Ihor Mihajlisin főosztályvezető elmondta, hogy tavaly 153 ezer útlevelet és 43,5 ezer ID kártyát (új típusú személyi igazolvány) adtak ki kárpátaljai lakosoknak.

A migrációs hivatal arról is tájékoztatott, hogy jelenleg Kárpátalján 2457 bevándorló, köztük 2025 külföldi állampolgár szerepel a migrációs főosztály nyilvántartásában, többségük tanulmányok, vagy családegyesítés okán tartózkodik a megyében.

A tanácskozáson elhangzott, hogy Kárpátaljáról tavaly összesen 698 helyi lakos költözött külföldre. A közlemény szerint a kivándorlók zömének legkedveltebb célországa 2017-ben Magyarország, Amerika, Németország és Csehország volt.
A korábbi évekhez képest a kitelepülés mértéke csökkenő tendenciát mutat.