Az oroszok után a magyaroknak is megtiltják a konzulátusi szavazást?


Igen különös véleményt formált meg az egyik jegyzett kijevi politikai szakértő.

Jevhen Magda, az ukrán fővárosban működő Világpolitikai Intézet igazgatója úgy véli, Ukrajna jól tenné, ha radikális lépéseket foganatosítana Kárpátalján április 8-án, azaz a magyar országgyűlési választások napján.

Szerinte az lenne a helyes lépés az ukrán hatóságoktól, ha minimalizálnák a magyar parlamenti választásokon való részvételt a kárpátaljai magyarok körében.

Azt is javasolta az ország illetékes vezetőinek, hogy igazán elbeszélgethetnének Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövettel, aki Magda szerint túlságosan erős nyilatkozatokat tesz mostanság. Hogy konkrétan mire is gondolt a politikai szakértő a magyar választások kárpátaljai vonatkozásában, az egészen pontosan nem derül ki a szavaiból, de annyi mindenképp kiviláglik belőle, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy a kárpátaljai magyarok Ukrajna területén szavazhatnak a magyar választáson.<

Mint azt megírtuk, a vasárnap sorra került oroszországi elnökválasztáson Ukrajna megtiltotta az országban élő 110 ezer orosz választópolgárnak, hogy az itteni konzulátusokon leadhassák voksukat. A kijevi, lembergi, odesszai és harkovi orosz külképviseletekre aznap csak a diplomatákat engedték be az ukrán karhatalmisták, de további elijesztés céljából nacionalista őrültek is tüntettek a konzulátusok előtt.

Ezek után felmerülhet a kérdés:

vajon Kárpátalján is számítani lehet valami hasonló forgatókönyvre? A kárpátaljai magyaroknak is megtilthatják, hogy április 8-án felkeressék az ungvári és a beregszászi konzulátust? Vagy a hatóságok emberei árgus szemekkel figyelik majd, ki megy aznap a magyar külképviseletekre? Mondani sem kell, sajnos a jelenlegi, igencsak feszült ukrán–magyar politikai helyzetben bizony bármi elképzelhető az ukrán szervek részéről…

Az idézett szakértő az oktatási törvénnyel kapcsolatos magyar álláspontról is véleményt mondott. Magda szerint április 8-a után vélhetően megváltozik a hivatalos budapesti álláspont, csak még nem tudni, milyen irányba. Ha a Fidesz kormányon marad, a politológus biztosra veszi, hogy puhulni fog Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kommunikációja, mert a jelenlegi keményebb hangnem csak a választásnak szól.
Az elemző ugyanakkor felveti azt is, ha jól szerepel a Jobbik, s a Fideszt koalíciós nyomás éri, akkor Magyarország a Jobbik hatására még erősebb álláspontot fog képviselni a jogszabály ügyében, mert mint Jevhen Magda megállapítja: a Jobbik még a Fidesznél is sokkal nemzetiebb érzelmű párt.