Szabad-e még kérdezni?


Vannak, akik nekirontanak a portálunknak, mondván Fidesz-ellenesek vagyunk. Kifogásolják, hogy miért kell írnunk a magyar kormánypárt és Orbán Viktor miniszterelnök visszás dolgairól. Szerintük hiba a részünkről, hogy megírjuk a hatalmas korrupciós botrányaikat, rávilágítunk a mai rendszer fonákságaira, eleve az, hogy kritikusak vagyunk.

Sokan úgy vannak vele, mint a Kárpátaljára is többször ellátogató Tessely Zoltán kormánypárti parlamenti képviselő. Egy kilátó avatásán a Hír TV munkatársa azt tudakolta tőle, hogy mit szól a Fideszt jellemző állandó korrupciógyanús ügyekhez és párttársa, Szita Károly kommunista ügynökmúltjához. A fideszes politikus csak annyit tudott erre reagálni, hogy a riporter „kérdezzen inkább valami normálisat”, majd kínjában elsétált a kamera elől. Ez a szituáció is ékesen bizonyítja, a Fidesznél megszokták, hogy nem kell felelniük a kínos kérdésekre, s soha senki nem kéri őket számon. Aki mégis megteszi, az pedig ellenség, sőt, egyenesen áruló…
Holott éppen a média feladata (lenne) a hatalom kontrollálása, az, hogy görbe tükröt tartson a vezető politikusok elé.
Az említett hírcsatorna újságírója csak a dolgát szerette volna végezni:

mert az emberek többségét igenis érdekli, hogy mi van a Kósa Lajos milliárdok feletti ténykedésével, mi van Orbán Viktor vejének korrupciógyanús üzletkötéseivel, mi van a migránsokkal, akiktől irtózunk mindannyian, de a kormány titokban mégis beengedi őket, másokat meg jó pénzért, mi van a magyarul sem tudó állampolgárokkal, akik a Fidesz-kormány uralkodása alatt jutottak törvénytelenül honosítási okiratokhoz, vagy mi van például Szita Károly kaposvári polgármester besúgómúltjával, mert ugye a Fidesz kiabál a leghangosabban a komcsikról, miközben a saját soraikban is akad szép számmal belőlük, de az nyilán más, mint ahogyan az ő migránsaik sem migránsok, hanem oltalom alatt állók, az ő bevándorlóik pedig gazdag betelepülők, nem amolyan Soros-féle betelepülők…

„Kérdezzen inkább valami szépet” – javasolta Tessely Zoltán a Hír TV-s kollégának. Na igen, mifelénk is gyakran hallani, miért kell a rosszat felhánytorgatni, a kellemetlen dolgokkal előhozakodni, bőven elég, ha az itteni sajtó is csak a szépet és kirakatba illő eseményeket írja meg. Bizony a kárpátaljai magyar sajtó döntő része így is tesz. A Kárpátalja hetilapnál, a Kárpátalja.ma hírportálnál, de a KárpátInfónál soha nem is vették az igazi bátorságot, hogy bármikor is megpróbálják betölteni a valódi sajtó szerepét, megfelelni a kritikus média ismérveinek, de jó ideje már a Kárpáti Igaz Szó is elpuhult ebben a tekintetben. A magyar állami propaganda médiát tudósítók pedig aztán végképp mikrofonállványok. Persze nem olyan nehéz kitalálni az okokat, valószínűleg megtiltották nekik a kritikus hangvételt. És erről nyilván nem is az újságírók tehetnek, hiszen ők csak a munkájukat végzik. 

De éppen ezért nem kellene szapulni a KárpátHírt, hanem elfogadni, hogy legalább egyetlen olyan médium van itt a régióban, amelyik megteheti még, hogy kritikus sajtóhoz illően próbál viselkedni. És van kellő bátorsága ahhoz, hogy – miközben elismeri a vidékünkre jutó, soha korábban nem látott támogatások pozitív tényét, amiről valamennyi esetben hírt is ad, elismerően szól például a valóban példaértékű Egán Ede gazdaságfejlesztési program kedvező hatásairól –kérdéseket is megfogalmazzon, például azt, hogy nem túlságosan aránytalan és igazságtalan-e az anyaországi adófizetők pénzén hozzánk érkező támogatások kezelése és elosztása?

Rendjén van-e, hogy a forintmilliárdok felett kizárólag a KMKSZ vezetői és családtagjai, rokonai, komái, barátai uralta klán osztozik, de már úgy, hogy totálisan belefáradtak a pénzosztásba, ami miatt aztán érdemi érdekvédelmi munkára lassan nem is futja az erejükből.

Legfeljebb csak az ellenlábasok példátlan és durva szapulására a közösségi médiaterekben…

És ha már a médiaegyensúly megborulását ecseteltük feljebb, ajánlom mindenki figyelmébe a köztévének csúfolt állami televízió ötperces gyöngyszemét, amikor a hivatalos kampány miatti kötelezettségképp szót kellett adniuk a Fideszre legveszélyesebb ellenzéki erő, a Jobbik képviselőjének, aki aztán igen ütősen elmagyarázta, miért tarthatatlan ez a mostani rendszer? Érdemes megnézni mindenkinek. De nem véletlen, hogy akárcsak az állami tévénél és rádiónál, a kárpátaljai „megmondóembereknél” is a Jobbik kerül az első helyre, amikor hazudni kell róluk. Nyilván azért van ez így, mert a nemzeti ellenzéki párt térnyerésétől félnek a legjobban, ezért őket szapulják finoman szólva is inkorrekt módon, mert érzik a veszélyt, tudják, a szavazófülke magánya mindenkit megillet, ami ijesztő rájuk és egzisztenciájukra nézve, ezért a legdurvább módon félemlítik meg a kárpátaljai szavazókat, démonizálva a Jobbikot. Rájuk valamiért ijesztően hat a Jobbik üzenete:

Magyar szívvel, Tiszta kézzel, Józan ésszel!

Kovács Emil