Mennyit ér az ember Ukrajnában?


Petro Porosenko ukrán elnök ismételten leszerepelt emberségből. Ahogy arról korábban beszámoltunk élő adásban lett rosszul díszőrségének zászlóvivője. A Nemzeti Gárda megalakulásának a tiszteletére tartott beszéde alatt – amikor egyperces néma csenddel áldoztak a kelet-ukrajnai háború áldozataira – a katona előbb megingott majd összerogyott, mindeközben az esettől pár méterről álló államfő meg sem mozdult, hátra sem tekintett, szeme sem rebbent. A katonának végül társai segítettek, leváltották és elvezették, Porosenko pedig folytatta tovább a beszédet, mintha mi sem történt volna.

Nem ez az első eset, hogy az államfő jelenlétében rosszul lett egy a szolgálatában lévő katona, ám, ahogy most, korábban sem tett semmi Porosenko. Még egy nyamvadt közleményre sem méltatta „őrzőit, amelyben legalább jobbulást kívántak volna. Ennél sokkal durvább eset történt néhány hete Kijev belvárosában. Ahogy arról szintén írtunk, a az elnöki konvojt felvezető rendőrautó elgázolt egy zebrán átkelő 88 éves férfit kormányzati negyedben. A térfigyelő kamerák felvételei szinte azonnal felkerültek a világhálóra, ezeken jól látszik, hogy

a kereszteződésben posztoló rendőr ahelyett, hogy a sérült segítségére sietett volna botjával továbbot intett, míg a konvoj gyorsított és sietősen továbbhajtott.

A rendőr csak azután nézi meg a földön fekvő idős bácsit, miután a menetoszlop elhajtott. Úgy fest egy fabatkát sem ér az emberi élete Ukrajnában. Kiderült, hogy a baleset következtében a férfi súlyosan megsérült, később az elnöki hivatal kiadott egy ugyan egy nyilatkozatot, amelyben közölték mindenben támogatják a férfi gyógykezeltetését, de az elnök arra sem vette a fáradságot, hogy meglátogassa vagy levélben bocsánatot kérjen az öreg úrtól a történtekért. Csak miheztartás végett Ferenc pápa január végi chilei látogatásán történt, hogy a pápamobilt kísérő rendőrnő leesett a lováról, az egyházfő közvetlen közelében. Ferenc pápa megállíttatta az őt szállító járművet, kiszállt, és odament a rendőrnőhöz, aki elájult. Az egyházfő addig várt, amíg a mentők el nem látták a nőt.

Ugyanez elvárható lett volna Porosenkótol is, de úgy fest az ukrán elnök a pápánál is többnek, az ukrán embereknél felsőbbrendűnek tartja magát.

Maradva az elnöki famíliánál valamint az emberi értékeknél és értékrendnél. Február közepén Kárpátalján járt Petro Porosenko felesége Marina Porosenko. Az ukrán first ladyvel egy időben érkezett vidékünkre Lévai Anikó, Orbán Viktor magyar miniszterelnök felesége, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete. Óriási kontraszt van a két vizit között. Lévai Anikó 100 millió forint értékben hozott segélycsomagokat, amelyeket rászoruló családok és egyedülálló idős emberek kaptak meg. A miniszterelnök felesége az elmúlt években számos alkalommal látogatott vidékünkre és soha nem érkezett üres kézzel.

Ezzel szemben Porosenkóné férje beiktatása óta először látogatott ide, a béke könyve című kiadványt népszerűsítette és átadta a Porosenko Jótékonysági Alapítvány új székházát.

Gondolom nem kell ehhez különösebb magyarázatot fűzni, a tények magukért beszélnek. Egyébként is eléggé morbid, oda is elvinni a háborús hangulatot, ahol béke honol. A könyvbe az ország keleti részén harcoló katonák gyerekei írhatják bele jókívánságaikat és ragaszthatják be családi fényképeiket. Talán a gyerekek jobban örültek volna annak, hogyha apukájuk jött volna haza.

Ha már az ország vezetőiből hiányoznak az olyan alapvető emberi értékek, mint az emberség, az önzetlen segítségnyújtás és az empátia, akkor hogyan várható el ugyanez az ország állampolgáraitól. Talán azért is tart itt az ország, mert a vezetők azzal a példával járnak elől, hogy ott lehet hagyni az út szélén a sebesültet, az elesettet, nem kell foglalkozni a rászorulókkal.

Kovács Emil