Újra nyakunkon a hatalmas határsorok


Az előttünk álló dupla húsvéti hétvégével alighanem ismét kezdetüket veszik a végeláthatatlan sorok a kárpátaljai határátkelőhelyeken. Még jól emlékezhetünk a tavalyi, borzalmas sorban állásokra.

Az elviselhetetlen állapotokról naponta panaszkodtak olvasóink, a közösségi média tele volt a Csapnál, Mezőkaszonynál, Asztélynál, Tiszaújlaknál készült rettenetes fotókkal. Sőt, az egyik internetes csoportban még egy petíció is megfogalmazódott, amiben személyesen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt szólították meg, hogy tegyen már végre valamit a kárpátaljai magyar utazók ilyetén megaláztatása ellen.

Azóta hosszú hónapok teltek el, az őszi-téli időszakban jellemzően kisebbek, még elviselhetőbbek a sorok, de áprilistól bizonyára ismét negatív fordulatot vesznek a dolgok. Jön a két húsvét, rengeteg utazóra lehet számítani, aztán ott van még április 8. is, a magyar parlamenti választások napja, amikor vélhetően ezerszám indulnak útnak a kárpátaljai magyarok, hogy a bejelentett magyarországi lakcímük szerinti helyen szavazzanak. És közeleg a május, amikortól aztán végleg indul a nagy nyári turistaszezon és tömegesen megindulnak hazafelé a vendégmunkások.

Ám hiába lehetett ezt tudni már hónapokkal ezelőtt, a magyar hatóságok az ég adta világon nem tettek semmit annak érdekében, hogy az idén ne ismétlődjenek meg a tavalyi gyalázatos pillanatok.

Leírtuk már ezeken a hasábokon, hogy azok, akik érdemben tehetnének valamit a helyzet orvoslása céljából, ők sormentességet élvező listán szerepelnek, azaz számukra nem téma a mi bajunk. Ők egyszer sem álltak több órát a tűző napon vagy éppen a fagyos hidegben.

Szomorú, de tény:

változatlanul magunkra maradtunk a problémánkkal.

Hiába a sok-sok kiabálás a közösségi térben, a rengeteg kiposztolt fotó a határokon uralkodó szörnyű állapotokról, hiábavalóak Szávay István jobbikos képviselő javaslatai a kormánynak, semmi sem történik annak érdekében, hogy emberibb körülmények között léphessünk át a határon. Sőt, a magyar kormány azóta csak szigorította az ellenőrzést az ukrán–magyar szakaszon, gondoljunk csak a sertéspestis miatti időszakban végzett alapos táskakutatásokra, amikor még az utazók szendvicseit is elkobozták.

Ilyen előzmények után nehéz bármi biztatót is mondani, vagy kívánni azoknak, akik Magyarország felé veszik az irányt.