Poltorak: nem akarunk csecsen háborút Ukrajnában


Nem tervezünk katonai offenzívát indítani ukrán területek elfoglalására, ahogy azt Oroszország tette Csecsenföldön, amely több ezer ártatlan civil halálát követelte – fogalmazott Sztepan Poltorák ukrán védelmi miniszter egy interjúban

A tárcavezető szerint a Donyec-medence reintegrációjáról szóló törvény segít abban, hogy Kijev visszaszerezze a kontrolt az ideiglenesen megszállt luhanszki és donecki területek felett. A jogszabály megteremti a megszállás alatt álló régió visszatérésének előfeltételeit.

A törvény révén meg tudják védeni a pozícióikat, az ellenségnek pedig esélye sincs újabb területek megszállására, előkészíti az ukrán földek felszabadítását.

Poltorák kiemelte, hogy Ukrajna egy civilizált ország, így civilizált módon szeretnék megoldani a problémát, vagyis a megszállt területek visszaszerzését. A miniszter szerint csak békés úton, politikai és diplomáciai tárgyalások útján lehet rendezni a konfliktust. Ehhez pedig elengedhetetlen a minszki megállapodás betartása, valamint ENSZ-békefenntartó misszió bevonása.