Elszállva…


Győzz alázattal, dicsekvés nélkül és veszíts méltósággal! – a sport egyik, ha nem legfontosabb alapelve. Amit általában már nagyon korán megtanítanak a sportolóknak. Így teljesen megszokott látvány, hogy a dobogón álló versenyzők –percekkel korábban a győzelemért egymás ellen küzdő ellenfelek – gratulálnak egymásnak az elért eredményhez. Ez az elv érvényes a politikára, egy választási győzelemre vagy bukásra egyaránt.

Ezt az elvet követve Orbán Viktor miniszterelnök győzelmi beszédét azzal kezdte:

„Győztünk, de most kell szerénynek lenni…”.

Úgy fest a Fidesz kárpátaljai kitartottjai és szimpatizánsai a nagy ünneplés és hurrá hangulat közepette nem figyeltek oda Orbán beszédére, hisz az első eredmények megjelenése után cinikus, számonkérő bejegyzéseket posztoltak Facbook-oldalaikon. A választások másnapján alig pirkadt, de többen is a Fidesz külhoni és belföldi holdudvarához tartozó pártok, szimpatizánsok és Facebook-huszárok közül elégtételt helyeztek kilátásba.

A legtöbben bocsánatot várnak az eldurvult, uszító kampányért, míg mások boszorkányüldözést rendeznének.

Az nem kérdéses, hogy a végére nagyon eldurvult ez a választási kampány, lehet túl lett tolva a bicikli, ám nem kell állszentnek lenni, ebben mindkét fél sáros, a tisztességtelen és aljas módszerektől a külhoni pártok sem riadtak vissza. Ám azzal, hogy nyeregben maradtak, megpróbálják a magas lóról még jobban a földbe tiporni a vesztest, ezzel. Láthatóan élvezik a kialakult helyzetet, és ezt nem is rejtik véka alá, sőt azt tapasztalni, hogy egyesek az eddigieknél is jobban elszálltak maguktól, olyannyira, hogy a vesztes sírján táncolnak.

Veszíteni és nyerni is méltósággal kell. Nem illik és nem szép belerúgni a vesztesbe, bárhogy is alakult a verseny. Abba bízok, hogy a kezdeti nagy mellény után, sikerül önmérsékletet tanúsítani, a földön maradniuk, mert egyelőre nagyon úgy fest, hogy többen is elszálltak maguktól.

Bálint Sándor