Kelet-Ukrajna: több forgatókönyvvel számol Kijev


Vaszil Bogdan, az Ukrán Fegyveres Erők vezérőrnagya lehetségesnek tart egy katonai akciót, mint lehetséges forgatókönyvet a kelet-ukrajnai régiók visszaszerzésére.

„Egy bizonyos ponton, miután Ukrajna növelte katonai erejét, és Nyugat is megérti, hogy a politikai és diplomáciai erőfeszítések eredménytelenek, valamint ráébrednek arra, hogy a putyini rendszer komoly kockázatot jelent, akkor katonai forgatókönyv is elképzelhető a megszállt területek felszabadítására” – fogalmazott a magas rangú tiszt egy vele készített interjúban.

A biztonsági szakértő szerint a donec-medence feletti kontroll visszaállítása mér régóta témát ukrán és nemzetközi politikai körökben.

„Kétségtelen, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az a célja, hogy bomlassza Ukrajnát és ezzel hátráltassa az ország euro-atlanti integrációját. Ugyanakkor Kijev álláspontja ebben a kérdésben egyértelmű és világos, megegyezik a nemzetközi közösség érdekeivel”

– vélekedett Vaszil Bogdan.

A vezérőrnagy szerint először a Minszki megállapodás alapján békét kell teremteni a térségben. A második lépés az ENSZ-békefenntartó misszió felállítása a Kijev által kontrollálatlan területeken, amely lefegyverezné a felkelőket és visszaállítaná a kontrollt az ukrán-orosz határszakaszon. Ezek megteremtenék annak az előfeltételét, hogy Ukrajna fokozatosan visszaszerezze az ellenőrzést a megszállt területek felet. Kiemelte, hogy az ENSZ-békefenntartóknak kulcsfontosságú szerep jut ebben.

Vaszil Bogdan egy katonai forgatókönyvet is előrevetített, amellyel szerinte Putyint rákényszeríthető a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére.
Érdekes fordulat, hisz egy hete Sztepan Poltorák ukrán védelmi miniszter egy interjúban azt mondta, hogy nem terveznek katonai offenzívát indítani ukrán területek elfoglalására, ahogy azt Oroszország tette Csecsenföldön, amely több ezer ártatlan civil halálát követelte. Arszen Avakov belügyminiszter néhány napja arról beszélt, hogy nagyszabású belügyi művelet keretében szabadítaná fel – a hivatalos álláspont szerint – megszállás alatt lévő kelet-ukrajnai területeket.

Poltorak: nem akarunk csecsen háborút Ukrajnában