Moszkva és Washington között működik a különleges vonal


Az orosz és az amerikai intézmények között továbbra is működik a konfliktusok megelőzését szolgáló különleges vonal – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Peszkov közölte, hogy a vonal mindkét fél részéről aktív. Azt nem részletezte, hogy az összeköttetésen keresztül folyik-e párbeszéd egy Szíria elleni esetleges amerikai katonai csapásról.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kreml szerint továbbra is el kell kerülni azokat a lépéseket, amelyek hozzájárulhatnak a feszültség további növekedéséhez Szíriában. Úgy ítélte meg, hogy az ilyen intézkedések “rendkívül destruktív hatást gyakorolnának a szíriai rendezés egész folyamatára”.

Peszkov hozzátette, hogy

Moszkva nagy figyelmet fordít a Szíriával kapcsolatban Washingtonban elhangzó kijelentésekre.

Közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő napirendjén egyelőre nem szerepel Donald Trump amerikai elnökkel folytatandó telefonbeszélgetés. Mint mondta, “ez a téma Moszkva és Washington között nem merült fel”.

Trump amerikai elnök csütörtökön egy Twitter-üzenetben azt üzente Oroszországnak, készüljön fel arra, hogy rakétákat fog kilövetni Szíriára a kelet-gútai Dúmát ért állítólagos vegyifegyver-támadás miatt. Washington hitelt ad szíriai ellenzéki szervezetek állításának, miszerint Damaszkusz erői szombaton vegyi fegyvert vetettek be a városban. Az állítólagos incidens következtében értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök még március 13-án kilátásba helyezte mind a Szíriára irányuló rakétáknak, mind pedig hordozóeszközeiknek a kilövését, ha azok orosz katonák életét veszélyeztetnék.

Forrás:

MTI