Bekeményít a kormány a külföldi rendszámot használókkal szemben


Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint brutális szankciók és horribilis bírságok bevezetését tervezik a külföldi rendszámú személygépkocsik tulajdonosaival szemben Ukrajnában – írta hétfőn a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

A portál értesülései szerint a jogszabálytervezet az ukrán parlament adó- és vámügyi bizottsága előtt van, tartalmát pedig ismertették a külföldi rendszámú autósokat tömörítő szervezetek képviselőivel. A törvény formailag két fő részből áll. Az első az országba már behozott külföldi rendszámú autók legalizálása, a második a vámnélküli behozatalt lehetővé tevő kiskapuk felszámolása.

Amennyiben elfogadásra kerül a törvénytervezet, az ukrán állampolgárok egy év helyett mindössze 10 napik tranzitálhatnak majd, a külföldről behozott céges autókkal. Ezeket a gépkocsikat leggyakrabban Lettországban vásárolják, meghatalmazással hozzák be az országba, miután egy helyi cégre íratták. Indokolt esetben a tíznapos határidőt meghosszabbítható lesz.

Súlyos, 17 ezer hrivnyás bírságot von maga után, ha egy második személy használja a gépkocsit, vagy ha bontóba kerül az autó.

A külföldi rendszámú autótulajdonosok számára a tervezett leginkább aggasztó eleme, hogy a fiskális szolgálat és a rendőrség is teljes hozzáférést kap a határőrség adatbázisához.

Így például közúti ellenőrzésnél azt is vizsgálhatják a rendőrök, hogy a külföldi rendszámú autó túllépte-e a tranzitálási időintervallumot. Ehhez a behozott autókról egy elektronikus adatbázist is létrehoznak.

A tervezetet előkészítő honatyák azt szeretnék, ha a 30 napot meghaladó ukrajnai tranzitálás esetén kötelező legyen az autók regisztrációja. Horribilis bírságok bevezetését is tervezik kiutazási határidő túllépése esetén. 1-3 nap esetében figyelmeztetés vagy 850 hrivnyás bírság szabható majd ki, 4-10 nap esetén 5100 hrivnya, 10-20 nap már 17000 hrivnyás büntetést von maga után.

Jóval magasabbak a bírság, ha céges gépkocsiról van szó. Az előírt határidő 20 napot meg nem haladó túllépése 17, a 20 napot meghaladó pedig 34 ezer hrivnyás büntetés von maga után. Amennyiben a 30 napot is meghaladja valaki, akkor 170 ezer hrivnyás bírságra számíthat, de akár az autót is elkobozhatják.

A javaslat szerint nemcsak tulajdonost, hanem azt a gépkocsivezetőt is büntetnék, aki olyan autó volánjánál csípnek fülön, amely túllépte a tranzitálási időt. Ebben az esetben első alkalommal 8500 hrivnya, második alkalommal 17 ezer hrivnya pénzbírság kiszabása válhat lehetségessé.

Ezt olvasta?

Bukta az útlevél-cserélgetés